U trendu

Komšić: Zagreb BiH pritiska agresivno, Beograd zanima samo RS

SARAJEVO – Hrvatski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić rekao je da ta zemlja trpi razne spoljne pritiske, da Beograd to ne radi direktno, da ima druge ciljeve, a to je Republika Srpska, dok Zagreb ima agresivan stav i direktno se meša u unutrašnja pitanja BiH.

„Kada je reč o Zagrebu, tu imamo agresivan stav koji prelazi sve granice, ne samo diplomatskog ponašanja, nego i lepog ukusa“, ocenio je Komšić u video-intervjuu za Klix.ba i dodao da takav stav ima i hrvatski predsednik Zoran Milanović.

“Zagreb se, dakle, direktno meša u unutrašnja pitanja BiH, što je neprihvatljivo u diplomatiji. Cilj im je da maksimalno osnaže svoju filijalu ovde, a to je HDZ čime žele kontrolu BiH, što je u skladu i sa ratnim planovima koji su nekada ovde bili”, rekao je Komšić i dodao da “ova struktura vlasti u Zagrebu očigledno neće odustati od toga”.

On je rekao i da priča o promeni izbornog zakona ima dva segmenta, jedan su tehničke izmene, način glasanja, brojanja glasova, uvođenje tehničkih sredstava i tako dalje i dodao da je, ipak, važniji ovaj drugi, politički segment.

“Politika HDZ-a (BiH) uz podršku Zagreba pokušava izmenama Izbornog zakona zaobići Ustav BiH. Cilj je da naprave čiste etničke jedinice kako bi se realizovalo ono što je politika HDZ-a, a to je da svako glasa za svog”, napomenuo je Komšić.

Komšić je hrvatski član Predsedništva BiH, ali ga lideri hrvatske zajednice optužuju da ne predstavlja Hrvate i da je izabran na tu funkciju glasovima Bošnjaka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.