U trendu

Konačna presuda Stanišiću i Simatoviću 15. decembra

Haški tribunal izreći će 15. decembra pravosnažnu presudu bivšem šefu Službe državne bezbednosti Srbije Jovici Stanišiću i njegovom pomoćniku Franku Simatoviću zvanom Frenki, optuženim za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj i BiH, 1991-95.

Prvostepenom presudom izrečenom 29. maja 2013. Tribunal je Stanišića i Simatovića oslobodio krivice po svim tačkama optužnice.

Tribunal je danas Stanišiću i Simatoviću, koji su na privremenoj slobodi u Srbiji, naložio da se u pritvor suda vrate do 13. novembra, kako bi mesec dana kasnije prisustvovali izricanju konačne presude.

Na prvostepenu oslobađajuću presudu, tužilaštvo Haškog tribunala uložilo je žalbu 28. juna 2013, zahtevajući da je apelaciono veće u potpunosti preinači i da Stanišića i Simatovića proglasi krivim po svim tačkama optužnice.

Taj zahtev tužioci su ponovili i tokom rasprave o njihovoj žalbi u julu ove godine. Branioci Stanišića i Simatovića tada su od apelacionog veća zatražili da odbaci žalbu i potvrdi oslobađajuću presudu.

Prvostepenom presudom, donetom preglasavanjem sudija, Tribunal je utvrdio da Stanišić i Simatović nisu krivi za progon na rasnoj, verskoj i političkoj osnovi, ubistva, deportacije i prisilno premeštanje hrvatskih i muslimanskih civila.

Kao nedokazan, većina sudija odbacila je i navod optužnice da su Simatović i Stanišić bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu, čiji je cilj bilo trajno i nasilno uklanjanje nesrba sa velikih delova teritorija Hrvatske i BiH, koji bi zatim bili uključeni u ujedinjenu srpsku državu.

Po optužnici, na čelu tog zločinačkog poduhvata bio je tadašnji predsednik Srbije Slobodan Milošević.

U žalbi na tu presudu, koju je potpisao glavni tužilac Serž Bramerc (Serge Brammertz), tužilaštvo ocenjuje da je prvostepeno veće pogrešilo u primeni zakona i tumačenju činjenica kada je utvrdilo da Stanišić i Simatović nisu bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Po žalbi, sudije nisu dale „razumno obrazloženje“ te odluke, niti su u obzir uzele „relevantne dokaze“ o tome da su Stanišić i Simatović delili zločinačku nameru drugih učesnika u tom poduhvatu.

Tužilac Serž Bramerc žalio se i na nalaz prvostepene presude da Stanišić i Simatović nisu pomagali i podržavali zločine počinjene nad nesrbima u Hrvatskoj i BiH zato što njihova pomoć, uključujući i slanje „crvenih beretki“ na ratišta, nije bila „direktno usmerena“ na počinjenje zločina.

U žalbi se ocenjuje da je standard „direktne usmerenosti“ pogrešno primenjen – kao i u pravosnažnoj oslobadjajućoj presudi generalu Momčilu Perišiću – i da odstupa od dugogodišnje sudske prakse Tribunala.

U trećoj osnovi žalbe, tužioci su ocenili da je pogrešan i nalaz iz prvostepene presude da Stanišić i Simatović nisu odgovorni za zločine u istočnoj Slavoniji, Zvorniku, Bijeljini i Sanskom Mostu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.