U trendu

Konaković: Ulazak u NATO i stabilnost u regionu glavni prioritet BiH

SARAJEVO – Ulazak u NATO, ali i stabilnost u regionu su prioriteti spoljne politike BiH, rekao je ministar spoljnih poslova u Savetu ministara BiH Elmedin Konaković i naveo Republiku Srpsku kao glavnu prepreku u tom procesu.

„Bosna i Hercegovina ima jasne prioritete u svojoj spoljnoj politici, pre svega u pogledu pridruživanja Evropskoj uniji, uz fokus na NATO integracije. Zbog specifičnosti Balkana, stabilnost regiona smo identfikovali kao jedan od ključnih procesa i nadamo se da ćemo i u ovoj oblasti napraviti neke pomake“, rekao je Konaković u intervjuu za agenciju BTA uoči službene posete Bugarskoj.

Prema rečima Konakovića, glavna prepreka u procesu integracije BiH u NATO je to što politički predstavnici Republike Srpske ne podržavaju članstvo zemlje u Alijansi.

BTA podseća da lideri Republike Srpske smatraju da BiH treba da ostane vojno neutralna i protiv su članstva zemlje u Alijansi, a Konaković kaže da je upravo to najveći problem, posebno u pogledu brzine pristupanja zemlje NATO-u. Napomenuo je da su prethodne vlasti odlučile da Bosna i Hercegovina sa „integracije u NATO“ pređe u polje „saradnje s NATO-om“.

Konaković je rekao da je u ovom trenutku teško odrediti precizne rokove kada bi zemlja mogla ući u NATO i EU.

Ocenio je veoma korektnom političku saradnju Bugarske i Bosne i Hercegovine, sa otvorenim opcijama za produbljivanje te saradnje u oblasti privrede, turizma, trgovine, kulture i sporta.

Dodao je da bi BiH mogla imati koristi od bugarskog iskustva u pristupanju EU, jer su dve zemlje geografski bliske i imaju blisko nasleđe i sličnosti vezane za prošlost, prenela je Fena.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar