U trendu

Konjegivh najavio ostavku, ako premijer bude u pravu

CETINJE – Premijer Zdravko Krivokapić izjavio je danas u parlamentu da ga nije kontaktirala nijedna članica NATO-a uoči sednice Odbora za bezbednost i odbranu, na kojoj je saslušan Dritan Abazović, sa zahtevom da povuče deo materijala koji je Agencija za nacionalnu bezbednost (ANB) dostavila poslanicima.

Krivokapić je to rekao tokom „premijerskog sata“ u odgovoru na pitanje opozicionog poslanika SDP-a Raška Konjevića, koji je zbog odavanja tajnih informacija tražio razrešenje v.d. direktora ANB Zorana Vukšića.

Pozivajući se na Zakon o ANB, Krivokapić je rekao da je tim aktom predviđeno da je onaj kome je dostavljen tajni podatak o tome treba da obavesti Agenciju.

Krivokapić je priznao da nije čovek koji ima bezbednosnu kulturu i dodao da se njemu može dogoditi bilo kakav propust.

„Ali upravo vi treba da svedočite o toj bezbednosnoj kulturi na najbolji mogući način. To kažem zato što vi imate ogromno iskustvo u tome, čak ste i školovani za to. Bili ste na odgovoarajućim obukama, bili ste i član odbora za bezbednost i u tom vremenskom periodu pojavljivali su se izričito partijski kadrovi na koje niko nije ukazivao“, kazao je Krivokapić

Istakao je da se ovde radi o pokušaju da se sve svede na jedan nivo političkog odnosa u kome direktor ANB treba da bude proglašen kao nesposoban, a samim tim i premijer.

„Ne znam šta se to sa nama dešava – svaku grešku ove vlade pokušavate da pretvorite u politički poen i da nas zavadite sa međunarodnom zajednicom. Da li sam ja u četvrtak bio obavešten od bilo koje članice NATO-a? Odgovorno vam tvrdim da nisam i morate da mi kažete od koje članice, kada i kako ste vi to dobili!?“, rekao je Krivokapić obraćajući se Konjeviću.

Konjevića je još zamolio da ubuduće, ako ga bude interesovala bilo koja tačna informacija, pre nego je medijski lansira, prvo proveri sa njim.

Siguran je, dodao je, da će Vukšić preduzeti sve mere da bi se videlo ko je zatajio zbog kršenja Zakona o tajnosti podataka.

„Ko to nije uradio kako treba, ako je došlo do toga? Da vidimo da li je neko, bez obzira što je poslanik, učestvovao u tom procesu ili nije. Ako je u pitanju takva greška, kao što je vi predstavljate, dajte da prvo utvrdimo odgovornost, pa da pričamo o posledicama“, rekao je Krivokapić.

Konjević mu je odgovorio da, ako premijer bude u pravu, on će, tvrdi, podneti ostavku.

„Ali, šta ćete vi uraditi, ako ja budem u pravu?“, upitao je Konjević.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.