U trendu

Konjević: CG evidentna meta ruskog malignog obrasca

PODGORICA – Crna Gora je poslednjih godina evidentna meta ruskog malignog obrasca ponašanja, a svoju takozvanu meku moć Kremlj projektuje na različite načine, preko crkve, ulaganja u medije, kampanjama dezinformisanja, finansiranjem proruski orjentisanih partija i nevladinih organizacija, tvrdi ministar odbrane i potpredsednik u tehničkoj Vladi Crne Gore Raško Konjević.

„Kako u Crnoj Gori, tako i u zemljama okruženja, Rusija nastoji iskoristiti dugogodišnje, pa i decenijske probleme, a pre svega političku, socijalnu i etničku fragmentaciju kako bi dodatno polarizovala društvo, oslabila poverenje u institucije, delegitimizovala NATO i EU i samim tim dodatno otvorila prostor za širenje svog uticaja“, rekao Konjević.

Konjević je, kako prenosi portal podgoričkog Dana, to rekao otvarajući radionicu „Jačanje demokratske otprosnosti u Crnoj Gori – suočavanje sa obrascem delovanja Kremlja u Jugoistočnoj Evropi“ koju su organizovale Amabasada Bugarske u Podgorici i Centar za proučavanje demokratije (CSD), evropski institut za javnu politiku sa sedištem u Sofiji.

On je ukazao na činjenicu da u ekonomski stabilnim državama, u kojima su vladavina prava i poštovanje ljudskih prava zagarantovani, ima manje prostora za upliv antidemokratskih aktera. Na primeru mnogih zemalja, u kojima je Moskva imala uticaj, a koje su danas članice EU i NATO, jasno se vidi uzročno posledična veza između stabilnosti i integracionih procesa, kazao je Konjević.

„Iz tog razloga smatram da je evropska perspektiva jedini pravi i kredibilan podsticaj daljim reformama ne samo u Crnoj Gori već i u ostalim zemljama regiona“, naveo je Konjević.

Podsetio je na obraćanje bivšeg predsednika Evropske komisije iz 2018. godine Žan Klod Junkera koji je rekao da „ukoliko EU ne bude oblikovala Zapadni Balkan, neko drugi će istupiti i umesto nje to uraditi“. Ukazao je da to imamo upravo danas.

„Zvančna Moskva svojim već dobro poznatim modelom ponašanja i delovanja, nastoji da destabilizuje Zapadni Balkan, odvratiti ga od evropskog puta i zapadnih vrednosti“, kazao je Konjević i dodao:

„Ipak ratna dešavanja u Ukrajini, izazvana nelegalnom agresijom Rusije, pokazala su da politika proširenja na zemlje ZB nije luksuz, već potreba kao i da integracija zemalja regiona nije ustupak već doprinos stabilnosti Evrope u celini“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.