U trendu

Konjević tvrdi da je Zapadni Balkan interesna sfera Rusije

MADRID/PODGORICA – Zapadni Balkan je tradicionalna interesna sfera Rusije, tvrdi crnogorski ministar odbrane Raško Konjević, koji je u Madridu istakao da Crna Gora ostaje u potpunosti posvećena punoj evropskoj integraciji, putu koji vidi kao jedini garant sigurnosti i prosperiteta celog regiona.

Konjević je na neformalnoj radnoj večeri, koju je u okviru Samita NATO-a u Madridu organizovala ministarka odbrane Kraljevine Španije Margarita Robles Fernandez kazao da je u regionu prisutan visok intenzitet hibridnih pretnji.

„I to najviše kroz širenje dezinformacija i sajber aktivnosti, protiv kojih se može odbraniti samo uz snažnu podršku evroatlantske zajednice“, rekao je Konjević, koji je i lider SDP.

Naveo je da je u tom kontekstu od velikog značaja konkretna saradnja između NATO i EU.

„Time će ujedno biti sužen prostor za maligni uticaj trećih država na prostoru Zapadnog Balkana“, naveo je Konjević, preneo je podgorički portal Dan.

Večeri su prisustvovali ministri odbrane država članica NATO-a koji su bili saglasni da je rat u Ukrajini drastično promenio bezbednosnu sliku Evrope i na radikalan način opomenuo evroatlantsku zajednicu na bezbednosnu pretnju pod kojom se nalaze i drugi partneri i regioni, među kojima i Zapadni Balkan.

Konstatovali su, piše portal, da NATO treba da zauzme proaktivnu ulogu i pruži konkretnu podršku u jačanju kapaciteta partnerima u ovom regionu, posebno Bosni i Hercegovini, čiji je ministar takođe prisustvovao večeri.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.