U trendu

Kontaminacija vakcina Moderne nastala je ljudskom greškom

TOKIO – Japanska famaceutska kompanija Takeda saopštila je danas da je „ljudska greška“ dovela do prisustva metalnih čestica u vakcini protiv Kovid-19, Moderni.

U izveštaju kompanije se navodi da je jedan španski proizvođač vakcina u julu otkrio zagađivače u nekim bočicama, piše Rojters.

Japanske vlasti su u avgustu suspendovale upotrebu tri serije vakcina Moderna koje sadrže 1,63 miliona doza nakon što su obaveštene o kontaminaciji.

Moderna je sprovela istragu u partnerstvu sa Takedom i španskim proizvođačem Rovi, koji upravlja pogonom u kome je došlo do zagađenja.

U novom izveštaju kompanije se navodi da je problem proizašao iz „nepravilnog sastavljanja i da je nastao zbog ljudske greške koja je specfična za vizuelnu pogrešnu procenu potrebnog razmaka od 1 milimetar između proizvoda i mašine koja postavlja pokloppce na bočice sa vakcinama“.

Ukupno je istraženo pet uzastopnih serija vakcine Moderna protiv Kovid-19 proizvedenih u Roviju između 27. juna i 3. jula.

Prve tri serije su isporučene u Japan i zatim povučene nazad, nakon otkrića čestica za koje se ispostavilo da su od nerđajućeg čelika u 39 bočica.

Četvrta serija vakcina nije prošla inspekciju nakon otkrića čestica 2. jula, dok je petu zadržala kompanija Rovi.

Problemi sa serijama prijavljeni su Moderni, Takedi i japanskom Ministarstvu zdravlja, ali tada su prve tri serije već bile puštene u upotrebu jer su „prošle inspekciju i nisu se smatrale neispravnim“.

U izveštaju se takođe navodi da će poboljšanje procedure rada i upotreba novog preciznog alata pomoći da se spreči ponavljanje problema.

Kompanije i japansko Ministarstvo zdravlja saopštili su da čestice nerđajućeg čelika ne predstavljaju dodatni rizik za zdravlje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.