U trendu

Konte otkazao Davos, dan nakon što je Di Majo podneo ostavku

RIM – Italijanski premijer Đuzepe Konte otkazao je planirani put na Svetski ekonomski samit u Davosu, dan nakon što je Luiđi Di Majo, lider Pokreta pet zvezdica, najveće stranke u koalicionoj vladi, podneo ostavku na tu funkciju.

Kancelarija premijera Italije nije iznela razloge zbog kojih je put u Davos otkazan, ali je navedeno da Konte ostaje u Rimu kako bi se bavio „hitnim pitanjima“.

Ministar spoljnih poslova Luiđi Di Majo, koji je bio u vladi od momenta kada je populistički pokret dobio 33 odsto glasova na izborima 2018. godine, podneo je juče ostavku na funkciju u stranci, ali ostaje ministar.

To je, međutim, unelo dodatnu neizvesnost u vladajuću koaliciju u Italiji.

Italijanski ministar finansija je danas rekao da vladajuća koalicija ostaje posvećena stabilnosti vlade i da je Pokret pet zvezdica potvrdio svoju podršku.

„Partija je i ranije saopštila da je posvećena tome da vlada ostane stabilna. Ništa se ne menja“, rekao je on u intervju za Blumberg.

Di Maja je na čelu stranke zamienio Vito Krimi, koji će ostati na toj poziciji do partijske konferencije na kojoj će iti izabran novi predsednik, što će se dogoditi naredih meseci.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar