Konte traži podršku: Nisu nam potrebni superheroji

RIM – Italijanski premijer Đuzepe Konte pozvao je članove pokreta Pet zvezda da podrže novu koaliciju sa opozicionom Demokratskom partijom, navodeći da predložena vlada može da transformiše Italiju.

Pristalice Pet zvezda danas će onlajn da glasaju da li su za koaliciju sa dugogodišnjim neistomišljenicima iz Demokratske partije.

„Ovo je jedinstvena šansa da pokažemo da stvarno odlučno možemo da reformišemo zemlju. Da bi to učinili, nisu nam potrebni superheroji koje moj sin mnogo voli. Dovoljno je imati ljude koji su normalni, odgovorni i odlučni, koji vole svoju zemlju više nego bilo šta drugo“, poručio je Konte na Fejsbuku, preneo je sinoć Rojters.

Konte je pre dva dan izjavio da očekuje da do srede finalizuje razgovore oko nove italijanske vlade.

Italijanski predsednik Serđo Matarela je Konteu u četvrtak dao mandat da pokuša da formira novu koaliciju pošto se prethodna koju su činili Pet zvezda i ekstremno desna Liga raspala jer se lider Lige Mateo Salvini povukao nadajući se da će izazvati raspisivanje prevremenih izbora i da će pobediti te samostalno formirati vladu, a računajući na popularnost koju trenutno uživa zbog svoje antiimigranske politike.

Pet zvezda i Demokratska partija su tokom vikenda vodile intenzivne pregovore oko ministarskih mesta, a Konte kaže da je „političko raspoloženje“ među njima dobro.

Ukoliko do dogovora ipak ne dođe u toku sledeće nedelje, očekuje se da Matarela raspusti parlament i odredi datum izbora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.