U trendu

Konte upozorava Salvinija i Di Maja da će podneti ostavku

RIM – Italijanski premijer Đuzepe Konte upozorio je danas zavađene stranke vlađuće koalicije da će podneti ostavku ukoliko one ne okončaju nesuglasice što bi Italiji donelo prevremene parlamentarne izbore.

Konte, tehnokratski lider bez podrške političke baze sazvao je konferenciju za novinare kako bi uputio ultimatum Ligi vicepremijera Matea Salvinija i Pokretu pet zvezdica Luiđija di Maja, takođe potpredsednika vlade, posle njihovog višemesečnog trvenja.

„Ako ne preuzmu jasno svoje odgovornosti kao što sam zatražio, podneću ostavku“, rekao je Konte.

Liga i Pokret pet zvezdica ne slažu se sada skoro ni oko jedne aktuene teme – počev od infrastrukture i imigracije do pitanja istorijskog značaja nacionalnih praznika.

A njihova netrpeljivost pojačana je posle izbora za Evropski parlament na kojima je Liga osvojila 34 odsto, navodi Rojters.

Konte je upozorio da vladu čeka složen proces izrade budžeta za 2020. na jesen i da zemlji treba poverenje finansijskih tržišta.

„Ne smemo da dozvolimo sterilnim kontroverzama i besmislenim argumentima da nam oduzimaju dragocenu energiju ili odvraćaju vladu od njenih ciljeva“, rekao je Konte.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar