U trendu

Konvencija Udruženja vlasnika oružja počinje u Teksasu

HJUSTON – Američko Nacionalno udruženje vlasnika oružja (NRA) počeće danas godišnju konvenciju u Hjustonu, u Teksasu, samo nekoliko dana pošto se u školi u toj saveznoj državi dogodila pucnjava u kojoj je, iz automatske puške ubijeno 19 učenika i dve učiteljice.

Predstavnici lobističkih grupa koje zagovaraju slobodno nošenje oružja, kako se očekuje, odbaciće svaku odgovornost za masakr.

Na konvenciji, na kojoj se reklamira oružje i zagovara slobodna kupovina i nošenje, najavljeno je i učešće bivšeg predsednika Donalda Trampa i drugih poznatih republikanaca, prenosi Glas Amerike.

Neki govornici su, međutim, otkazali učešće posle pucnjave u školi. Među njima su i predstavnici Teksasa u Kongresu, senator Džon Kornin i član Predstavničkog doma Den Krenšo, koji su naveli da im je „izmenjen raspored“.

Guverner Teksasa Greg Abot, koji je trebalo da govori, rekao je da će se obratiti snimljenom porukom.

Senator Ted Kruz i Tramp su potvrdili da i dalje nameravaju da se obrate, kao i guvernerka Južne Dakote, Kristi Noem.

Predsednik SAD Džozef Bajden i demokrate u Kongresu pozivaju da se pooštre zakoni o kupovini oružja, dok se NRA tome protivi.

Član borda direktora Fil Džurni rekao je da će fokus konvencije biti na mentalnom zdravlju i kako da se spreči oružano nasilje, ali da neće podržati ograničavanje pristupa oružju.

NRA je u saopštenju navela da će se učesnici konvencije „pomoliti za žrtve u školi u Juvaldeu i da će udvostručiti posvećenost bezbednosti u školama“.
Policija je ogradila metalnim barijerama kongresni centar u Hjustonu, jer se očekuju demonstracije.

NRA je saopštila da će na konvenciji biti dozvoljeno nošenje oružja, osim kada se bude obraćao Tramp, jer to zabranjuju bezbednosni protokoli.

Portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer rekla je da „lideri NRA doprinose problemu oružanog nasilja i ne trude se da ga reše“. Optužila ih je da zastupaju proizvođače oružja i njihove interese, kao i da „mladima promovišu automatsko oružje“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar