U trendu

Konzervativci Kačinjskog osvojili većinu u oba doma parlamenta

Konzervativna evroskeptična stranka Pravo i Pravda (PiS) bivšeg premijera Jaroslava Kačinjskog pobedila je na redovnim parlamentarnim izborima u nedelju i u Sejmu i osvojila većinu i u Senatu poljskog parlamenta, saopštila je večeras Državna izborna komisija.

U gornjem domu parlamenta koji se bira po većinskom izbornom sistemu od 100 senatora Pravo i Pravda imaće najmanje 58, a Gradjanska platforma (PO) dosadašnje premijerke Eve Kopač 29. 

Stranka Pravo i Pravda osvojila je prema delimičnim zvaničnim rezultatima nakon prebrajanja glasova u 39 od 41 izborne jedinice 38 odsto glasova, što joj daje većinu u Sejmu od 460 poslanika i šansu kao prvoj političkoj partiji od pada komunista u Poljskoj da sastavi sama vladu, bez potrebe da pravi kompromise sa koalicionim partnerima.

Nakon osam godina na vlasti u opoziciju sa osvojenih 23,4 odsto glasova odlazi Gradjanska platforma premijerke Eve Kopač.

U Sejm koji Poljaci biraju po proporcionalnom izbornom sistemu, ušla je još i nova stranka Kukiz´15 popularnog rokera Pavela Kukiza kome je poverenje za maglovito nedefinisano obećanje rušenja stranačkih elita i predavanja vlasti gradjanima ukazalo skoro devet odsto birača.

Još jedan novi subjekt, stranka Savremena prešao je cenzus od pet odsto glasova a svoje poslanike u donjem domu parlamenta imaće i koalicioni partner u vladama liberala poslednjih osam godina – Poljska narodna stranka.

Prvi put u poslaničkim klupama Sejma neće sedeti nijedan jedini poslanik  postkomunističke levice, jer je Ujedinjena levica ostala tesno ispod  praga od osam osto glasova neophodnih koalicijama.

Nekadašnjem lideru postkomunističkog Saveza demokratske levice, Gžegožu Napjeralskom, birači su ukazali poverenje da ih predstavlja u Senatu, ali ne kao senator levice već kao nezavisni kandidat uz podršku liberala dosadašnje premijerke Eve Kopač.

Ishod redovnih parlamentarnih izbora održanih u nedelju na koje je izašlo nešto više nego pre četiri godine, preko 51 odsto od 30,5 miliona Poljaka sa pravom glasa – apsolutna većina u oba doma, uz predsednika Andžeja Dudu koji je izabran u maju kao kandidat konzervativaca Kačinjskog daju velik prostor evroskeptičnim konzervativcima za zaokret i u spoljnoj i unutrašnjoj i privrednoj politici Poljske po uzora na Madjarsku premijera Viktora Orbana. 

Jedna od ponavljanih parola konzervativaca na izborima raznih nivoa pa i proteklim u nedelju bila je da je Poljskoj potrebno manje Brisela a više Budimpešte na Visli.  

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.