U trendu

Konzervativci: Naslednik Mej biće poznat do kraja jula

LONDON – Konzervativna partija saopštila je danas da se očekuje da će rezultati izbora za novog lidera te stranke, koji će zameniti Terezu Mej i na funkciji premijera, biti objavljeni pre odlaska parlamenta na letnju pauzu, odnosno do kraja jula.

Mej je prethodno danas najavila da će 7. juna podneti ostavku na mesto liderke Konzervativne partije, što automatski znači i predsednice vlade, čime će otvoriti put da novi lider stranke i premijer pokuša da prekine zastoj oko Bregzita.

Iz Konzervativne partije poručuju da će nominacije za narednog lidera biti prihvatane do sedmice, koja počinje 10. juna, prenosi Rojters.

Potom će, kako navode, biti održano više krugova glasanja dok se ne utvrdi konačan izbor kandidata, o kojima će onda glasati svi članovi partije.

„Očekujemo da će taj proces biti završen do kraja juna“, navodi se u saopštenju i dodaje da će potom biti održano glasanje kako bi se na vreme objavio rezultat unutarstranačkih izbora, pre odlaska parlamenta na letnju pauzu, odnosno do kraja jula.

U svom obraćanju u kojem je najavila podnošenje ostavke, Mej je rekla da će nastaviti da obavlja funkciju premijera, dok ne bude izabran novi lider stranke, odnosno premijer.

Rojters je ranije preneo da unutarstranački izbori Konzervativne partije traju oko šest nedelja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.