U trendu

Konzervativci podneli zahtev za nepoverenje Liz Tras

LONDON – Britanska poslanica iz redova Konzervativne partije Šeril Marej saopštila je danas da je podnela zahtev za izglasavanje nepoverenja premijerki Liz Tras.

„Polagala sam velike nade u Liz Tras, ali nakon onoga što se sinoć dogodilo, njena pozicija je postala neodrživa i poslala sam pismo Grejemu Brejdiju“, napisala je Marej u objavi na društvenoj mreži Tviter.

Brejdi predsedava grupom poslanika Konzervativne partije, poznatom kao „Komitet 1922“ koji postavlja pravila za izbor i smenu lidera stranke.

Jedan član izvršne vlasti Komiteta 1922 je rekao da su „male šanse“ da Tras preživi dan kao premijerka, izvestio je novinar ITV-a.

„Očekuje se da će se odbor sastati kasnije kako bi razgovarali o krizi rukovodstva“, napisao je Brand u objavi na Tviteru.

Predsednik Donjeg doma britanskog parlamenta Lindzi Hojl, pokrenuo je istragu o izveštajima o nedoličnom ponašanju u lobijima u tom zakonodavnom telu.

Hojl je zamolio nadležne da „istraže incident“.

On je podsetio poslanike da se „jedni prema drugima odnose ljubazno i sa poštovanjem“.

Sinoć je prema navodima poslanika u lobiju parlamenta došlo do verbalnih incidenata.

Ministarka rada u senci Ana Mekmorin napisala je na Tviteru da je videla jednog poslanika konzervativca „u suzama“ u lobiju nakon glasanja.

Tras, koja je na vlasti nešto malo više od šest sedmica, bori se za politički opstanak od 23. septembra, kada je pokrenula ekonomski program poznat kao „mini-budžet“, koji je novi britanski ministar finansija DŽeremi Hant poništio skoro u celosti, najavivši zaustavljanje plana subvencionisanja energije, uz poruku da je zemlji potrebno da ponovo stekne poverenje investitora.

Nekoliko poslanika je u međuvremenu tražilo od premijerke da podnese ostavku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.