U trendu

Kosmonauti sleteli na Zemlju posle sedam meseci putovanja svemirom (video)

U Kazahstanu se prizemljio svemirski brod „Sojuz MS-11“ sa posadom koju su činili Rus Oleg Kononenko, Kanađanin Dejvis Sen Žak i Amerikanka En Maklejn.

Nakon sletanja, spasioci su otvorili poklopac letelice i jednog po jednog člana posade izvukli. Oni su nakratko sedeli na stolicama kako bi se navikli na Zemljinu gravitaciju, a zatim su odneti u sanitetski šator, kako bi skinuli skafandere.

Kako je saopšteno, članovi posade će kasnije biti prevezeni helikopterom u Karagandu, odakle će Kononenko avionom podmoskovskog Centra za pripremu kosmonauta biti prevezen na aerodrom Čkalovski, a Sen Žak i Maklejnova avionom NASA-e u američki grad Hjuston kako bi se podvrgli rehabilitaciji posle leta.

Kako je saopštila NASA, prilikom vraćanja posade na Zemlju, sa pogonskim sistemom „Sojuza MS-11“ desila se vanredna situacija. Naime, otkazao je glavni kolektor pogonskog sistema svemirskog broda. Međutim, to nije uticalo na prizemljivanje iz orbite.

Kononenko, Sen Žak i Maklejnova su proveli na Međunarodnoj svemirskoj stanici sedam meseci.

Tokom leta na stanici koristili su bepilotnu letelicu „Kru dragon“, teretne svemirske letelice „Progres MS-11“, Cygnus i „Dragon“, a pet puta su izlazili u otvoreni svemir. Sa Međunarodne svemirske stanice pomoću manipulatora lansirani su mali sateliti, a pomoću pogonskih sistema teretnih svemirskih letelica „Progres“ povećana je visina orbite stanice.

Trenutno se na Međunarodnoj svemirskoj stanici nalaze Rus Aleksej Ovčin i Amerikanci Nik Hejg i Kristina Kuk.

(Sputnjik)

Napišite komentar