U trendu

Kovač: Bošnjački nacionalizam najbogubniji za BiH

ZAGREB – Bošnjački nacionalizam je najpogubniji danas za BiH, ocenio je danas bivši šef hrvatske diplomatije Miro Kovač i izrazio očekivanje da će visoki međunarodni predstavnik Kristijan Šmit nametnuti izmene izbornog zakona da bi se prestalo s diskriminacijom Hrvata.

„Nadam se da će gospodin Šmit shvatiti da se radi o rušenju dejtonske Bosne i Hercegovine i prekinuti višedecenijsku diskriminaciju Hrvata u BiH“, rekao je Kovač za Radio televiziju Herceg-Bosne iz Mostara.

Pojasnio je da Bošnjaci nametanjem političkih predstavnika Hrvatima ruše Dejtonski mirovni sporazum.

„Danas je najveća opasnost za Bosnu i Hercegovinu od bošnjačkog nacionalizma. Srpski nacionalizam je uništio predratnu BiH, a bošnjački nacionalizam ruši današnju BiH“, rekao je Kovač, prenela je Hina.

Govoreći o prošlonedeljnim protestima ispred OHR zbog najavljenih izmena Izbornog zakona, Kovač kaže da su ti protesti protiv Šmita i Hrvata u BiH bili politički motivisani i podržani od Islamske zajednice.

Očekuje, kazao je, da će Hrvatska još snažnije, ali diplomatski „lupiti šakom o sto“ kako bi objasnila ključnim silama da se ne dopušta nastavak preglasavanja Hrvata i uništavanje BiH.

„Ako se želi spasiti ovakva BiH, onda treba pristupiti izmenama izbornog zakona. Ono što je pravedno i ustavom zagarantovano i potvrđeno presudom Ljubić“, rekao je Kovač.

Nakon trodnevnih masovnih protesta ispred OHR prošle sedmice protiv najavljenog nametanja izmena Izbornog zakona, Šmit je od toga odustao i potvrdio samo tehničke izmene pomenutog zakona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.