U trendu

Kovač: Temeljni ugovor ne ugrožava Vladu Crne Gore

PODGORICA – Crnogorski ministar pravde Marko Kovač odbacio je mogućnost da Vlada Crne Gore bude ugrožena potpisivanjem Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

„Naprotiv, verujemo da će upravo taj čin dovesti do višeg nivoa demokratije u državi koja uvažava identitet svakog ljudskog bića i pravo na slobodu veroispovesti, koje je zagarantovano međunarodnim pravom i ustavima svih liberalno-demokratskih država, pa tako i Ustavom Crne Gore“, rekao je Kovač za Juronjuz Srbija.

Kovač napominje da su svi ugovori nastali kao logičan sled prepoznatih potreba, odgovornog partnerskog odnosa i pristupa.

„Ministarstvo pravde je odlučno da vodi dijalog sa svim zainteresovanim verskim zajednicama koje su upisane u Jedinstvenu evidenciju verskih zajednica shodno Zakonu o slobodi veroispovesti ili uverenju o pravnom položaju verskih zajednica u Crnoj Gori“, naveo je Kovač u pisanoj izjavi za ovaj medij.

Kako navodi, sklapanjem potencijalnog Ugovora i sprovođenjem već potpisanih ugovora između države i verskih zajednica, Ministarstvo pravde ima nameru da obezbedi dostizanje prava i sloboda svim verskim zajednicama koje su garantovane Ustavom Crne Gore i Zakonom o slobodi veroispovesti.

Dodaje i da je Ministarstvo pravde odlučno kroz Direktorat za saradnju sa verskim zajednicama u skladu sa svojim nadležnostima da nastavi da baštini i jača međuverski sklad, te da poštuje sve verske zajednice, nezavisno od političke ili bilo koje druge pripadnosti.

Vlada Crne Gore bi na sednici u petak, 7. jula, trebalo da glasa o usaglašenom Temeljnom ugovoru države i Srpske pravoslavne crkve, najavio je potpredsednik vlade Vladimir Joković.

Uprkos protivljenju dela strnaka u vlasti koje smatraju da vlada treba da odustane od potpisivanja Temeljnog ugovora sa SPC, Kovač kaže da smatra da je neophodno da taj dokument bude potpisan što pre.

Napominje i da dosadašnji ugovori sklopljeni sa verskim zajednicama u Crnoj Gori ne predstavljaju njihovo privilegovanje na bilo koji način.

Ministar je podsetio da su pregovori sa Srpskom pravoslavnom crkvom započeti još 2012. godine i zbog toga, kaže, vlada smatra neophodnim da Temeljni ugovor bude potpisan u što kraćem vremenskom roku.

Govoreći o Temeljnom ugovoru sa Srpskom pravoslavnom crkvom, Kovač napominje da je došlo do odrđenog revidiranja dokumenta u normativnom delu, kao i u preambuli Ugovora.

„Ove izmene suštinski ne menjaju svrhu samog Ugovora, ali u potpunosti usklađuju nacrt teksta Ugovora sa pravnim poretkom Crne Gore“, kazao je ministar.

Demokrtaska partija socijalista (DPS), koja je u parlamentu podržala formiranje aktuelne vlade, još se nije izjasnila o potpisivanju temeljnog ugovora SPC, a njen predsednik i predsednik države Milo Đukanović je ranije izjavio da ovaj dokument nije prioritet Crne Gore i da ne treba žuriti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar