U trendu

Kovačević: Nacionalističke provokacije ne doprinose dobri

BEČ – Nacionalističke provokacije ne doprinose zajedničkom razvoju i predstavljaju opterećenje po dobrosusedske odnose, upozorava poslanik Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) Kristijan Kovačević povodom izjave hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da je Hrvatska početkom devedesetih godina bila izložena velikosrpskoj agresiji.

„Pozivam sve strane da gledaju u budućnost i da ne dozvole da u vreme predizborne kampanje daju nepotrebne populističke izjave“, naglasio je Kovačević u izjavi Tanjugu.

Austrija je, kako ističe poslanik u austrijskom parlamentu, u svim zemljama bivše Jugoslavije među najvećim investitorima i neguje sa svima odlične diplomatske, društvene, kulturne, političke i ekonomske odnose, posebno sa Srbijom i Hrvatskom.

U Austriji, podseća Kovačević, živi više od 300.000 osoba srpskog porekla, koje svakodnevno daju dragocen doprinos suživotu svih kultura i generacija u zemlji.

„Zato je u prirodi stvari da Austrija ima veliko interesovanje za dobrosusedske odnose između članice EU Hrvatske i kandidata za članstvo Srbije“, rekao je Kovačević.

On je naveo da je, prilikom posete Beogradu u julu, gde je boravio kao predsednik parlamentarne grupe prijateljstva Austrije i Srbije, stekao sliku o naporima Srbije kad je reč o putu ka članstvu u EU.

„Te napore oduvek podržava i podstiče Austrija“, kazao je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.