U trendu

Kovačevski najavio uključivanje Jevreja u Ustav Severne Makedonije

SKOPLJE – Premijer Dimitar Kovačevski najavio je danas plan vlade da prilikom usvanja ustavnih amandmana, pored Bugara, Hrvata i Crnogoraca, budu uneti Jevreji.

Kovačevski je rekao da je do tog plana došlo nakon susreta sa predstavnicima izraelske skupštine povodom 80. godišnjice Holokausta makedonskih Jevreja i dodao da će predlog sačiniti stručni tim sačinjen od advokata.

Upitan kako će dostići dvotrećinsku većinu u parlamentu kada je opoziciona VMRO-DPMNE protiv, premijer je rekao da se stranka Hristijana Mickoskog krije iza naroda, dok su na sastancima sa inostranim ambasadorima u zemlji obećavao da će Ustav promeniti kada oni dođu na vlast.

„Idu u ambasade i govore: ‘Dajte nam vlast, onda ćete nam dati period da se aklimatizujemo i onda ćemo promeniti Ustav’. Kažu da u ambasadama to mogu da demantuju. Koga lažu, pitanje je? Da li lažu građane da neće glasati za promenu Ustava ili lažu strane ambasade da će promeniti Ustav. Trebalo bi da izađu i to kažu“, rekao je Kovačevski, preneli su skopski mediji.

Navode da ostaje neizvesno kako će vlada obezbediti 80 parlamentarnih glasova za promenu Ustava, kada joj trenutno nedostaje najmanje sedam.

Prema najavama premijera, nakon što eksperti završe rad na amandmanima, pre početka skupštinske procedure biće i široka javna rasprava sa akademijskom i poslovnom zajednicom, kao i sa nevladinim sektorom i medijima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar