U trendu

Kovačevski o benefitima RSM od članstva u NATO

SKOPLJE, 27. marta (Tnjug) – Predsednik Vlade Severne Makedonije Dimitar Kovačevski obratio se na manifestaciji povodom 3. godišnjice članstva države u NATO i poručio da je to bio izlaz iz neizvesnosti i ulaz u bezbednost.

„Zato je ključno nastaviti politiku otvorenih vrata NATO-a prema zemljama sa evropskog kontinenta koje imaju takve aspiracije. Republika Severna Makedonija dobro zna šta znači živeti u takvoj strepnji – biti u vojnom okruženju, dok je gorelo u okolnim zemljama u vreme bivše Jugoslavije – tražiti način da se očuva domaći mir, identitet, crkva i jezik“, rekao je Kovačevski na obeležavanja godišnjice članstva RSM u NATO u organizaciji Ministarstva spoljnih poslova.

Specijalni gost u Klubu poslanika u Skoplju je bio i ukrajinski ambasador.

„Biti spreman da braniš bezbednost znači čuvati mir. Dakle, NATO je međunarodna bezbednosna organizacija i najveći vojno-politički savez. Ali iznad svega, NATO je štit jedine stvari bez koje ništa drugo nije moguće. I to je mir. I kao premijer zemlje koja je ispunila svoj 30-godišnji strateški cilj i već treću godinu je članica NATO-a, mogu samo da kažem da je osećaj da niste sami nezamenljiv. Biti u porodici demokratskih naroda i država koje funkcionišu po principu ‘Jedan za sve i svi za jednog’, rekao je Kovačevski.

Istakao je da u uslovima u kojima je svet, u 21. veku, bio suočen, kako je naveo, sa potpuno nerazumnom i nedozvoljenom agresijom Ruske Federacije na suverenu i nezavisnu državu – Ukrajinu – svetlost je usmerena ka NATO.

„Ulazak u NATO je izlaz iz neizvesnosti i ulaz u bezbednost. Zato je ključno nastaviti politiku otvorenih vrata NATO-a prema zemljama sa evropskog kontinenta koje imaju takve aspiracije. Republika Severna Makedonija dobro zna šta znači živeti u takvoj strepnji – biti u vojnom okruženju, dok je gorelo u okolnim zemljama u vreme bivše Jugoslavije – tražiti način da se očuva domaći mir, identitet, crkva i jezik“, naveo je Kovačevski.

A mi smo to, kazao je, sačuvali, time što su svi zajedno, Makedonci, Albanci, Turci, Srbi, Vlasi, Romi, Bošnjaci, ostali, stali iza odlučnosti da branimo mir.

„Otuda nam je dobro poznato značenje jedinstva. A šta je NATO, ako ne to – zajedništvo. Jedini način da se sačuva mir u svetu je da se ujedinimo oko potrebe da se ponovo uspostavi mir u Ukrajini. To je više nego neophodno, u ovim iznenađujućim okolnostima, kada su se tenkovi iz vremena konvencionalnog ratovanja koji su smatrani prošlim vratili na evropsko tlo, a u isto vreme kada je svet suočen sa oružjem budućnosti – hibridnim pretnjama i lažnim vesti, kao deo izazovnog informacionog okruženja“, rekao je Kovačevski.

Tome, naveo je, takođe, samo u bliskim i koordinisanim aktivnostima možemo – i moramo – da se odupremo.

„Mogao sam ovo obraćanje da počnem nizom vidljivih koristi za našu zemlju nakon prijema u NATO, pre tri godine danas, a sada ću se ukratko osvrnuti na njih. Ali kao što rekoh, ako je mir u svetu – možemo sve. Ako nema mira – ne možemo“, kazao je Kovačevski, preneli su skopski mediji.

Ocenio je da u aktuelnom geopolitičkom kontekstu i uzimajući u obzir regionalnu stabilnost, koja je danas verovatno na najvišem nivou nego ikada, Kovačevski smatra da je, kada je reč o izazovima u samoj Evropi, dobro što je RSM članica NATO-a.

„Mi smo zemlja koja pravi iskorak u evropskim integracijama, sa novim korakom koji je dobar i koji se očekuje. Članstvom u NATO-u i početkom pregovora sa Evropskom unijom, konceptom ravnopravnog društva u domovini, hrabrim ali državničkim odlukama kojima smo štitili identitetska merila i nacionalni identitet, funkcionalnim politikama dijaloga i razumevanja, Republika Severna Makedonija je danas faktor stabilnosti Zapadnog Balkana. I jasno je da je evroatlatska orijentacija regiona neophodna kako u funkciji evropskog mira i stabilnosti, tako i u pravcu prosperiteta“, rekao je makedonski premijer.

Prema njegovim rečima, Kovačevski je pojasnio šta članstvo RSM u NATO znači za građane i za Severnu Makedoniju i u prilog tome izneo podatakk da su strane direktne investicije prošle godine iznosile 753,8 miliona evra, ili duplo više u odnosu na 2016. godinu.

„Republika Severna Makedonija više nije zemlja jeftine radne snage. U tehnološko-industrijskim razvojnim zonama u proteklih nekoliko godina otvoreno je više od 10.000 radnih mesta i to su dobro plaćena radna mesta, sa prosečnim platama iznad zarada u javnom sektoru….“, rekao je, između ostalog, Kovačevski.

Do kraja godine, očekuje, da će u makedonskom energetskom sistemu biti instalirano oko 300 megavata fotonaponskih elektrana, kroz investicije partnerskih zemalja, SAD i Evrope i uz pomoć multilateralnih finansijskih institucija i bilateralnih kreditora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.