U trendu

Kovačevski: Početak pregovora otvara nove perspektive

BRISEL – Pre početka prve međuvladine konferencije Severne Makedonije i EU premijer Dimitar Kovačevski izrazio je danas zadovoljstvo što će nakon 17 godina čekanja zemlja krenuti u pristupne pregovore koji otvaraju novu perspektivu za njene građane.

„Veliko je zadovoljstvo što posle 17 godina čekanja danas konačno počinjemo pregovore. Otvaramo nove perspektive za državu i građane, i polako, ali sigurno, pridružujemo se velikoj evropskoj porodici, što je bilo naš prioritetni strateški cilj decenjama“, poručio je Kovačevski, prenosi Telma.

On je naveo i da je to rezultat zalaganja i rada velikog broja zvaničnika zemlje od njenog osamostaljenja.

„Od prvog predsednika Kira Gligorova, premijera Kljuševa, preko predsednika Borisa Trajkovskog, Crvenkovskog i drugih premijera, ministara i zvaničnika zemlje, svih zaposlenih u institucijama koje rade na pripremama Republike Severne Makedonije za početak pregovora“, izjavio je Kovačevski pred početak današnje međuvladine konferencije u Briselu, navodi agencija MIA.

On je još rekao da je Severna Makedonija kroz širok konsultativni proces prepoznala evropski predlog koji je dobila kao najbolje moguće rešenje, i koji „u mnogo aspekata uvažava i održava crvene linije, a u isto vreme konačno omogućava početak pregovora“ .

Kovačevski je naglasio da je za Skoplje izuzetno važno što je u njemu naveden makedonski jezik „bez dopunjavanja, objašnjenja i dodataka“, što otvara vrata da on postane jedan od zvaničnih jezika Unije.

On je dodao da je mesto Severne Makedonije u EU, da se njegova zemlja do sada više puta dokazala kao pouzdan partner Uniji za zemlje članice, i da će tako raditi i ubuduće.

Kovačevski je takođe zahvalio predsedniku Francuske Emanuelu Makronu, nemačkom kancelaru Olafu Solcu i svim ostalim predsednicima i premijerima 27 zemalja članica EU što danas njegova zemlja počinje pregovore sa EU, navodi MIA.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar