U trendu

Kovačvski: Regionalna saradnja strateško opredeljenje vlade

SKOPLJE, 18. maj ( Tanjug) – Premijer Republike Severne Makedonije Dimitar Kovačevsk istakao je danas u Skoplju sa su tri ključna prioriteta makedomnske vlade zaštita životnog standarda najugroženiji, održavanje likvidnosti preduzeća , nastavak programa rasta proizvodnje, izvoza i privredne aktivnosti u zemlji i povećanje investicija iz državnog budžeta, ali i privatnih investicija kao generator privrednog rasta zemlje.

On je to poručio danas na Samitu „Makedonija 2025″ na panelu posvećenom aktuelnoj ekonomskoj situaciji i izlaznim rešenjima, a povodom aktuelne ekonomske i energetske krize i i a EU opredeljenje bez obzira na sve opstrukcije na putu ka članstvu u EU.

On je dodao da je Vlada u cilju prevazilaženja posledica koje su deo diskontinuiteta zemlje iz perioda nezavisnosti usmerila na ulaganje u savremene energetske sisteme, digitalizaciju i reforme obrazovanja u smislu obrazovnog kadra potrebnog na tržištu i savremenog tehnološkog razvoja.

„Ne možemo očekivati da će zakoni o obrazovanju stari 20 godina dati rezultate za zemlju koja želi da ide napred i da ide u korak sa naprednim zemljama u digitalnom dobu“, poručio je Kovačevski.

Istakao je i da Vlada koju vodi, kao socijaldemokrata, ima nekoliko postulata na kojima gradi ekonomsku politiku i dodao da je prioritet u svojoj politici je vraćanje novca građana.

„Prihvatili smo mandat u vreme izuzetnih izazova kada je potrebno preokrenuti posledice energetske i ekonomske krize, kao i rastuću inflaciju. Mislim da smo se kvalitetno pozabavili ovim pitanjima, s obzirom da smo za samo 100 dana uspeli kroz socijalni dijalog da značajno podignemo minimalnu zaradu, da uvedemo novu metodologiju i najveće povećanje penzija do sada i da uskladimo zarade u većini sektorima širom „Kolektivnog pregovaranja“, naglasio je Kovačevski.

Što se tiče standarda, poručuje Kovačevski, važni su i programi podrške privredi, uz kredite sa niskim kamatama preko Razvojne banke Severne Makedonije kako bi se obezbedio kapital koji će održati likvidnost preduzeća u ovim izuzetno teškim uslovima.

„Ako pogledamo podatke, čak i u vreme krize uspeli smo da održimo, odnosno da na veoma odgovoran način upravljamo javnim dugom zemlje, koji smo pred kraj prošle i početkom ove godine smanjili“, dodao je premijer Kovačevski.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.