U trendu

Kraj priče o brani: Oko 180.000 ljudi može da se vrati kućama, ali… (video)

Skoro 190.000 osoba, kojima je naređeno da se evakuišu zbog opasnosti od popuštanja brane nedaleko od grada Orovila u Severnoj Kaliforniji, na kojoj se nedavno otvorila velika rupa, mogu da se vrate svojim domovima, saopštilo je danas šerif okruga Bjut Kori Honea.

Naređenje o obaveznoj evakuaciji 188.000 osoba, koji žive nizvodno od brane Orovil, a koje je izdato u nedelju, smanjeno je danas na upozorenje za evakuaciju, rekao je Honea na konferenciji za novinare.

Kako je objasnio, to znači da stanovnici mogu da se vrate kućama, ali da moraju da budu spremni da se evakuišu ponovo, ukoliko to opet bude potrebno, preneo je Rojters.

Iz šerifove kancelarije poručuju da je naređenje za evakuaciju pretvoreno u upozorenje zbog „snižavanja nivoa jezera, dodatnih inspekcija, tekućeg rada na podupiranju prelivnika za hitne situacije brane Orovil i najnovjijm vremenskim prognozama“, naveo je AFP.

On je dodao da su nadležne ekipe ojačale drenažni kanal, koji su prethodno oslabile jake kiše.

Glavni i pomoćni drenažni kanali brane, takozvani prelivnici, oštećeni su pri nagomilavanju vode.

Pre dva dana objavljeno je da je zbog pucanja brane, na kojoj se nedavno otvorila velika rupa, evakuisano oko 200.000 ljudi, iako se količina vode koja prolazi kroz pukotine smanjila.

Kasnije je, međutim, objavljeno da je neposredno opasnost od pucanja brane prošle, ali da evakuacija ostaje na snazi.

Iznenadna naređenja za evakuaciju stanovništva usledila su nakon što su zvaničnici utvrdili da bi pomoćni prelivnik na brani na jezeru Orovil mogao da popusti u bilo kom trenutku i izazove poplave u seoskim područjima duž reke Feder, pren4eo je Rojters.

Vlasti su, takođe, ispuštale vodu kako bi smanjile nivo vode jezera.

Orovil je grad od 16.000 stanovnika.

Na prelivniku brane Orovil, koja je sa 230 metara najviša u SAD, nedavno se pojavila ogromna rupa, ali su vlasti tvrdile da nema opasnosti po građane koji žive u njenoj blizini.

Prethodne nedelje, na kilometar i po dugom prelivniku brane, preko kojeg se prazni voda iz veštačkog jezera za vreme tzv. velikih voda (porasta nivoa vode u reci i jezeru) – otvorila se rupa koja je dugačka 80, široka 50 i duboka 10 metara.

Brana Orovil na reci Pero nalazi se oko 240 kilometara od San Franciska, i sa visinom od 230 metara najviša je brana u SAD, dok je njeno veštačko jezero Orovil jedno od najvećih veštačkih jezera u Kaliforniji.

Izgrađena još davne 1968. godine, hidroelektrana „Orovil“ ima kapacitet od 819 megavata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.