U trendu

Kraj primirja u Avganistanu, obnovljene borbe na jugu

Danas su obnovljene borbe vladinih snaga i talibana u južnom Avganistanu, posle isteka primirja tokom muslimanskog praznika Bajrama, i to dok se povlače poslednji američki vojnici.

Zabeleženi su sukobi na periferiji Laškar Gaha, glavnog grada provincije Helmand, rekao je predstavnik vojske.

Ataula Afgan, šef pokrajinskog saveta Helmanda je izjavio za AFP da su od jutros talibani napali nekoliko kontrolnih punktova, a predstavnik avganistanske vojske na jugu potvrdio da borbe i dalje traju.

Međutim, portparol talibana, Zabihula Mudžahid, rekao je za AFP: „Ne krivite nas za to. Oni (avganistanske snage) su uzrok operacija“.

Nišank Motvani, nezavisni stručnjak za Avganistan, rekao je za AFP da su talibani najavljeno potpuno povlačenje vojske SAD videli kao svoju pobedu. Oni smatraju da se „nazire kraj avganistanske republike kakvu poznajemo“.

Nema naznaka da će vladine snage biti u stanju da bez pomoći Vašingtona spreče juriš talibana, rekao je ove nedelje jedan avganistanski oficir za AFP.

Primirje koje je isteklo prošle noći, tek je četvrto za 20 godina sukoba talibana i vladinih snaga.

U petak su se avganistanski pregovarači sastali u Kataru da bi razgovarali o mirovnim pregovorima, koji su u zastoju mesecima.

Pobunjenici sve više okružuju glavne gradske centre, nagoveštavajući da čekaju da se Amerikanci povuku pre no što pokrenu velike ofanzive protiv gradova.

Pre nedelju dana, 8. maja, u šiitskom kvartu glavnog grada Kabula eksplozijom bombi postavljenih ispred ženske škole ubijeno je više od 50 ljudi, a stotine su povređene. Bio je to najsmrtonosniji napad za godinu dana. Vlasti su okrivile talibane koji su to negirali.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.