U trendu

Kralj Maroka razgovarao s Abasom posle objave o normalizaciji odnosa s Izraelom

Kralj Maroka Mohamed Šesti razgovarao je večeras telefonom sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom i informisao ga o dogovorima sa predsednikom SAD Donaldom Trampom o normalizaciji odnosa s Izraelom.

Monarh je naglasio svoju podršku rešenju izraelsko palestinskog sukoba po modelu dve države i „svoje uverenje da su pregovori izmedju dve strane jedini način da se postigne konačno, trajno i sveobuhvatno rešenje tog sukoba“, saopštila je kraljevska palata u Rabatu, preneli su izraelski mediji.

Stav kralja Maroka je nepokolebljiva podrška palestinskom cilju i to je nasledio od svog oca Hasana Drugog, dodaje se u saopštenju.

On je takodje podsetio na istorijske veze Maroka sa svojom jevrejskom zajednicom i da ima posebne odnose sa Jevrejima u Izraelu marokanskog porekla kojih ima na stotine hiljada.

Zvaničnik Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) Basam as Salhi ocenio je u razgovoru za agencije da je dogovor o normalizaciji odnosa Maroka s Izraelom „neprihvatljiv i da pojačava izraelsku ratobornost i poricanje prava palestinskog naroda“.

Palestinske ekstremističke organizacije Hamas i Islamski džihad su obe osudile odluku Maroka da normalizuje odnose s Izraelom, označivši je „izdajom“.

Islamski džihad je izrazio uverenje da će „marokanski narod u potpunosti odbaciti tu normalizaciju“.

Portparol Hamasa Hazem Kasem je odluku Maroka označio „grehom“, koji ne služi palestinskoj stvari, rekavši da „okupator (Izrael) koristi svaki akt normalizacije da pojača agresivnu politiku“ protiv Palestinaca, preneo je Frans pres.

Predsednik Egipta Abdel Fatah el Sisi je u medjuvremenu postao prvi arapski lider koji je pohvalio odluku Maroka o normalizaciji odnosa sa jevrejskom državom.

On je rekao da je sa velikim interesom pratio važan razvoj dogodjaja koji se tiče sporazuma te dve zemlje da normalizuju odnose izmedju sebe uz američko posredovanje i da će sporazum, ako urodi plodom, doprineti jačoj stabilnosti i saradnji u regionu.

Sisi je isto tako bio prvi arapski lider koji je pohvalio odluku Ujedinjenih Arapskih Emirata da uspostave odnose s Izraelom u avgustu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar