U trendu

Kramon: Ne znam šta bi bio kompromis, potrebno priznanje

BEČ – Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon izjavila je danas da ne zna kako bi moglo da izgleda kompromisno rešenje u dijalogu Beograda i Prištine, kada kako je rekla, velika većina država EU, ali i SAD međusobno priznanje Srbije i Kosova smatraju jedinim rešenjem.

.Na pitanje na onlajn konferenciji za štampu, povodom predstojećeg izveštaja EP,da li se smatra lobistkinjom za Kosovo, Fon Kramon je odgovorila da naravno to jest.

„Jesam lobistkinja, ali ne plaćena. Ja sam lobistkinja interesa gađana Kosova. Zalažem se za kosovsku stvar, ali isto tako idem na Kosovo da od njih zahtevam sprovođenje reformi“, objasnila je ona.

Na pitanje Tanjuga da li insistiranjem na međusobnom priznanja, uopšte moguće kompromisno rešenje, odgovorila da velika većina država članice EU traži međusovno priznanje, jer bez toga, kako tvrdi, nema budućnosti.

„Ne verujem da je kancelarka Nemačke govorila drugačije, a ni američki predsednik Džo Bajden. Po tom pitanju gotovo da nema razlike među državama. Postoje pojedine zemlje koje nisu priznale Kosovo, ali i one žele uspeh dijaloga“, objasnila je ona.

Fon Kramon je rekla da iz razgovora sa španskim kolegama zna da je Španija spremna da prihvati priznanje ako to Beograd učini.

Nadu, da će doći do takvog rešenja, po Kramoninom utisku daju, kako ona vidi neke izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je govorio da će Srbija morati da „proguta gorke pilule“

Izvestilac iz senke Lukas Mandl, nije krio da mu se sviđa sa kojom je jasnoćom kaže, u nedavnom kratkom pismu predsedniku Vučiću, Bajden izneo američki stav, a to je da se zalaže za međusobno prizanje i evropsku integraciju Srbije i Kosova.

„Današnja Evropa je Evropa blagostanja, slobode i perspektive, a to sve imamo samo zato što smo prevazišli iracionalne konflikte izazvane etničkim, verskim, ideološkim razlikama. Takvi konflikti su prošlost, a budućnost je saradnja u zajedničkoj Evropi“, rekao je on.

Mandl je smatra da je međusobno priznanje na dobrobit i građana Srbije, te dodao da izvestioci za Kosovo ne misle samo na građane na Kosovu, već i u Srbiji.

Fon Kramon kaže da nova vlada na Kosovu mora da se posveti reformskoj agendi, kao što je obećala građanima, ali ne sme zapostaviti i dijalog uz konstataciju da je samo dogovorom sa Beogradom moguće otvoriti evropsku perspektivu za dve zemlje

Međutim konstatovala je da je EU izgubila verodostojnost na Kosovu, koje čeka tri godine, iako je ispunilo sve preduslove, na viznu liberalizaciju.

Fon Kramon smatra i da pokretanje dijaloga sa Beogradom mora da se na neki način isplati Kosovu, a to je teško ako nije ispunjeno obećanje vizne liberalizacije,

Kazala je da zemlje članice EU moraju spoznati geopolitički značaj Kosova.
Istakla je da nova transatlantska saradnja uliva nadu, te dodala da će se videti koliko će Bajden lično da se bavi Balkanom, što bi mogao imenovanjem ličnog izaslanika.

Upitana da prokomentariše činjenicu da Samoopredeljenje Aljbina Kurtija ima svoje ćerka stranke u Albaniji i Severnoj Makedoniji i njegove izjave o Velikoj Albaniji, Fon Kramon je kazala da postoji svuda mogućnost da stranke osnivaju svoje podružnice u drugim zemljama.

S tim u vezi navela je nameru francuskog predsednika Emanuela Makrona da na prošlim izborima za EP bude biran u Nemačkoj i drugim zemljama, na šta je, kako je dodala, bio opomenut.

„Ako mislite na izjave Kurtija u vezi Velike Albanije mislim da one nisu bile upadljive. Inače smo mi oduvek govorili da smo protiv bilo kakve promene granica ili razmene teritorija“, podvukla je ona.

Na pitanje da li se smatra lobistkinjom za Kosovo, Fon Kramon je odgovorila da naravno to jest.

„Jesam lobistkinja, ali ne plaćena. Ja sam lobistkinja interesa gađana Kosova. Zalažem se za ksoovsku stvar, ali isto tako idem na Kosovo da od njih zahtevam sprovođenje reformi“, objasnila je ona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.