Kramp-Karenbauer: Makron želi da zameni NATO, mi da ga ojačamo

BERLIN – Nemačka ministarka odbrane Anegret Kramp-Karenbauer distancirala se od nedavne kritike Emanuela Makrona na račun NATO rekavši da dok predsednik Francuske želi da zameni taj vojni savez, Nemačka želi da ga ojača.

Makron je u intervjuu za „Ekonomist“ nedavno rekao da je NATO u stanju moždane smrt, a da Evropa ne može više da se osloni na SAD te da između Vašingtona i saveznika u NATO ne postoji koordinacija u donošenju strateških odluka.

U intervjuu za „Velt am Zontag“, nemačka ministarka kaže da se Berlin slaže da je potrebna veća evropska saradnja u bezbednosnoj politici, ali da Pariz ima drugačiju perspektivu od Berlina, prenosi Politico.eu.

„Kad Francuska govori o većoj evropskoj saradnji u odbrani, oni govore o strateškoj autonomiji. Francuzi žele snažnu evropsku saradnju koja će zameniti NATO“, rekla je Kramp-Karenbauer.

Ona je dodala da je sa druge strane više zabrinuta za sposobnost delovanja.

„Moje stanovište je da svako jačanje evropske odbrane takođe jača evropski stub u NATO“, rekla je Kramp-Karenbauer ili kraće AKK, kako je zovu u Nemačkoj.

Šefica nemačkih demohrišćana ocenila je i da „Francuska ima drugačiju vojnu kulturu od Nemačke“.

„To se odražava u najnovijim predlozima njenog predsednika. Ali Nemačka takođe ima svoje interese“, rekla je ona istakavši značaj partnerstva Berlina i Pariza kao i njegovu integraciju u NATO.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.