U trendu

Kramp-Karenbauer – „mala“ Merkel na čelu CDU

HAMBURG – Dosadašnja generalna sekretarka vladajuće Demohrišćanske unije Nemačke (CDU), Anegret Kramp-Karenbauer, nasledila je nemačku kancelarku Angelu Merkel na mesto lidera stranke, i biće kandidat za mesto kancelara na narednim parlamentarnim izborima.

Merkelova je lider CDU i kancelar Nemačke od 2005. godine, a u oktobru je objavila da napušta poziciju lidera stranke i da ne planira ponovo da se kandiduje za kancelara.

Kramp-Karenbauer (56) poznata i po inicijalima AKK, umerena je političarka bliska kancelarki koja ima velike šanse da je nasledi i na čelu Vlade, piše DW.

Kritičari su je nazivali „malom Merkel“ ili „Merkel 2“, ali posmatrači navode da između ove dve žene postoje jasne razlike.

Čak je i ona sama, kako BBC prenosi, odgovarala da nema ništa „malo“ kod nje, te da ima odraslu decu i političku karijeru iza sebe.

Ona se probijala u politici malene Sarske pokrajine, postavši prva žena na čelu nekog pokrajinskog ministarstva unutrašnjih poslova u Nemačkoj.

Premijerka te pokrajine postaje 2011. i ima iskustvo u vođenju dve raznorodne koalicije: prvo takozvane Jamajke, sa zelenima i liberalima, a onda i Velike koalicije sa socijaldemokratama.

To iskustvo joj može biti od velikog značaja za period koji je čeka.

Angela Merkel je dala prvi mig koga bi volela kao naslednicu kada je pozvala AKK da odustane od premijerske fotelje u Sarbrikenu i postane generalna sekretarka CDU.

Da se zapravo stara o partiji dok se Merkel stara o krhkoj Vladi sa socijaldemokratama kao mladim koalicionim partnerima.

U Berlin je prešla ovog februara kada je postala generalna sekretarka CDU.

Nedeljnik „Špigl“ ocenjuje da ona predstavlja kontinuitet i pokazuje izvesne sličnosti sa Merkelovom. „Ko želi novi stil CDU, za njega Kramp-Karenbauer nije prvi izbor“, piše magazin, prenosi DW.

Nova liderka CDU, koja je zaplakala kada je objavljen rezultat izbora, rekla je da želi da ujedini različite frakcije u stranci i poziva rivale da joj se pridruže u nastojanjima da povede stranku napred.

U svom obraćanju delegatima, pre glasanja, Kramp-Karenbauer je pozvala stranku na više hrabrosti i samopouzdanja za izazove u budućnosti.

CDU, prema njenim rečima, mora imati više hrabrosti i manje da „trčkara za onima koji kukaju“, te treba hrabro i da korača ka budućnosti.

Takođe je istakla da CDU mora da se angažuje i u oblasti digitalizacije, da se zalaže za snažnu i doslednu državu, te preuzme odgovornost za opšte dobro.

Kramp-Karenbauer je rođena u Sarskoj oblasti u katoličkoj porodici sa šestoro dece.

Otac joj je bio učitelj a majka domaćica. Studirala je političke i pravne nauke. Udata je i ima troje dece.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.