U trendu

Kremlj: Ako Turska može da utiče na Ukrajinu, pozdravljamo

MOSKVA – Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da Moskva podržava napore bilo koje zemlje za rešavanje situacije u Ukrajini.

Peskov je, komentarišući poziv predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana predsednicima Rusije i Ukrajine Vladimiru Putinu i Vladimiru Zelenskom da dođu u Tursku na razgovore, podsetio da su glavne nesuglasice Moskve i Kijeva vezane za to što Ukrajina odugovlači sa primenom sporazuma iz Minska.

„Ako naši turski partneri mogu da utiču na Ukrajince i podstaknu ih da ispune ranije postignute sporazume, to se može samo pozdraviti“, istakao je Peskov, prenosi RIA Novosti.
Prethodno je Ibrahim Kalin, portparol predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, izjavio da je Erdogan pozvao Putina i Zelenskog da dođu u Tursku i sastanu se, kako bi rešili probleme i razlike.

Konflikt na istoku Ukrajine traje više od sedam i po godina, a za to vreme, prema podacima UN, stradalo je više od 13.000 ljudi.

O deeskalaciji se razgovara na nivou kontakt grupe, a na osnovu sporazuma iz Minska, koji podrazumevaju prekid vatre i povlačenje teškog naoružanja sa linije razdvajanja.

Odnosi Zapada i Rusije došli su u najveću krizu od Hladnog rata, pošto Zapad tvrdi da Rusija sprema invaziju na Ukrajinu, a Moskva to kategorički odbacuje i zahteva garancije da se NATO neće širiti dalje na istok.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar