U trendu

Kremlj negirao umešanost u hakerski napad

Nakon optužbi da su Ruski hakeri ukrali podatke Svetske antidoping gencije i obelodanili podatke o sestrama Sereni i Venus Vilijams i o gimnastičarki Simon Bajls, oglasile su se Svetska anti dopink agencija, Međunarodna teniska federacija i Kremlj, koji je negirao umešanost u taj hakerski napad.

Međunarodna teniska federacija poslala je ruskoj agenciji TAS dopis u kojem navodi da sesetre Vilijams imaju posebnu dozvolu od terapeuta da koriste lekove sa zabranjenim dejstvom.

Britanski BBC prenosi da je Svetska anti-doping agencija (WADA) osudila ruske hakere za curenje poverljivih informacija o medicinskoj dokumentaciji američkih olimpijaca.

Neposredno nakon objavljivanja osude, oglasio se Kremlj.

Kako navodi Rojters, portparol Kremlja Dmitrij Peskov „isključio je svaku mogućnost da je ruska vlada ili bilo koja vladuina agencija povezana sa hakovanje Svetske anti-doping agencije“.

WADA je potvrdila večeras upad ruske hakerske grupe u njen informacion sistem i „krađu“ informacija.

Grupa pod imenom „Fancy Bears“, koja se bori za fer-plej u sportu, ranije danas saopštila je da je otkrila dokumente o dopingu američkih teniserki Serene i Venus Vilijams, kao i gimnastičarke Simone Bajls.

„Grupa je upala u podatke sportista, uključujući i poverljive medicinske dosijee, kao što su izuzeci zbog terapeutske upotrebe lekova, a koji su se odnosili na sportiste sa Olimpijskih igara u Riju. Neki podaci su javno objavljeni uz pretnju da će biti i drugi“, saopštila je WADA.

Kako se ističe, iz WADA veruju da je pristup u podatke došao preko mejlova i da će se ograničiti samo na Igre u Riju.

„Verujemo da ostali podaci nisu kompromitovani. Duboko žalimo zbog ove situacije i svesni smo opasnosti po sportiste kojima su otkriveni poverljivi podaci ovim kriminalnim aktom. Osuđujemo neprekidne hakerske napade i obavestili smo organe za sprovođenje zakona da su napadi potekli iz Rusije“, poručuju iz WADA.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.