U trendu

Kremlj optužio SAD za napad dronovima, Vašington negira umešanost

Ruske vlasti danas su optužile SAD da stoje iza ukrajinskog napada dronovima na Kremlj na šta je Vašington odgovorio da nije umešan, niti da je imao saznanja da će biti izvršen, pišu svetski mediji.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da Ukrajina samo sprovodi planove SAD i optužio Ameriku da stoji iza jučerašnjeg napada koji je, kako navodi, za cilj imao ubistvo ruskog predsednika Rusije Vladimira Putina, piše TASS.

Portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer izjavila je da od početka sukoba SAD „nisu ohrabrivale niti odobrile Ukrajini da izvršava napade izvan svojih granica“, navodi Asošiejted pres.

Žan-Pjer je rekla da SAD „ne mogu da potvrde autentičnost“ tvrdnji Rusije o ukrajinskom napadu na Moskvu.

Bajdenova administracija nije znala za predstojeći napad dronom na Kremlj, rekla su četiri američka zvaničnika koja nisu želela da im budu objavljena imena, piše briselski portal Politiko.

Jedan od zvaničnika je izjavio da „ako je to bila Ukrajina, Bela kuća nije imala unapred saznanja“ i da se i dalje radi na potvrdi da li je napad naredio Kijev a izvela odmetnička proukrajinska grupa ili je u pitanju „operacija pod lažnom zastavom Rusije“.

Peskov je danas na izjave ukrajinskih i američkih vlasti da nisu umešane u napad na Kremlj rekao da one izgledaju „apsolutno smešno“.

„Pokušaji da se i Kijev i Vašington toga odreknu su apsolutno smešni. Znamo dobro da se odluke o takvim akcijama, ne donose u Kijevu već u Vašingtonu“, izjavio je on.

Porparol Kremlja dodao je da Istražni komitet Rusije i druge agencije sada rade na istrazi napada.

Rusija je juče saopštila da je oborila dva ukrajinska drona koja su bila usmerena na Kremlj u Moskvi, navodeći da je to bio pokušaj ubistva Putina, nekoliko dana pred veliku vojnu paradu 9. maja.

Ukrajinsko predsedništvo je saopštilo da Ukrajina „nema nikakve veze“ s napadom bespilotnim letelicama na Kremlj.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.