U trendu

Kremlj osudio optužbe SAD o korupciji

Kremlj je danas ocenio kao „skandalozne i uvredljive“ optužbe američke administracije o navodnoj korupciji ruskog predsednika Vladimira Putina, ocenjujući da SAD time žele da utiču na predsedničke izbore u Rusiji zakazane 2018. godine.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskovizjavio je da Putin još nije doneo odluku o kandidaturi za eventualni četvrti predsednički mandat.

„Izjave (SAD) su skandalozne i uvredljive. Očekujemo objašnjenja od američkih zvaničnika“, rekao je Peskov novinarima u Moskvi i dodao da je to „izjava bez presedana“.

Rusko ministarstvo inostranih poslova saopštilo je da su o tome danas telefonom razgovarali šefovi diplomatija Rusije i SAD, Sergej Lavrov i Džon Keri.

Nekoliko dana posle izjave zvaničnika američkog Ministarstva finansija da je Putin korumpiran, portparol Bele kuće Džošua Irnest izjavio je u četvrtak uveče da ta „izjava najbolje odražava stav američke administracije“ o predstojećim izborima u Rusiji.

„Ima još vremena do izbora zakazanih u septembru 2018. godine, ali izgleda da su pripreme već počele. Jasno je da negativne informacije protiv ruskog predsednika mogu da budu iskorišćene za vršenje pritiska na buduću predizbornu kampanju“, rekao je portparol Kremlja.

Odnosi izmedju SAD i Rusije su na najnižem nivou od početka ukrajinske krize 2014. godine, zbog koje su zapadne zemlje uvele sankcije Rusiji.

Obe zemlje imaju intenzivne diplomatske i vojne kontakte o rešavanju sirijske krize.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.