U trendu

Kremlj: Plan SAD da pošalju militante u Rusiju ne menja Putinov raspored

MOSKVA – Zvanični raspored ruskog predsednika Vladimira Putina neće biti revidiran nakon izveštaja da SAD planiraju da pošalju militante u Rusiju, a bezbednost šefa države je osigurana, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Peskov je, na konferenciji za novinare, rekao da je bezbednost Putina i svih lica koja imaju pravo na zaštitu države na odgovarajućem nivou, uz uzimanje u obzir svih rizika i opasnosti, preneo je TAS S.

Pres-biro Ruske spoljne obaveštajne službe (SVR) prethodno je danas saopštio da SAD regrutuju džihadističke borce da izvrše terorističke napade na teritoriji Rusije i zemalja Zajednice nazavisnih država (ZND).
Pres-biro je naveo za TAS S da, prema verodostojnim informacijama koje je dobila Ruska spoljna obaveštajna služba, američka vojska aktivno regrutuje borce džihadističkih grupa povezanih sa Islamskom državom (ID) i Al-Kaidom koje su zabranjene u Rusiji da izvrše terorističke napade u Rusiji i zemljama ZND.
Odabrano je 60 takvih terorista u januaru ove godine sa iskustvom u borbenim dejstvima na Bliskom istoku i oni prolaze ubrzanu obuku u američkoj bazi Al-Tanf u Siriji, gde uče kako da naprave i koriste improvizovane eksplozivne naprave, kao i tehnike subverzivnih aktivnosti, saopštila je SVR.
Kako se navodi, posebna pažnja se poklanja planiranju napada na dobro čuvane objekte, uključujući strane diplomatske misije.

SVR je istakla da se u bliskoj budućnosti planira raspoređivanje militanata u manjim grupama na teritoriji Rusije i zemalja ZND i da će oni imati zadatak da planiraju i izvode terorističke napade na diplomate, državne službenike, agente za sprovođenje zakona i vojnike.

SAD će sprovesti te planove u saradnji sa tajnim ćelijama međunarodnih terorističkih grupa, kao što su Hizb ut-Tahrir, Džamat Ansarulah i Islamski pokret Uzbekistana koji je zabranjen u Rusiji.
SVR je takođe izvestila da je posebna pažnja posvećena angažovanju starosedelaca sa ruskog Severnog Kavkaza i Centralne Azije i ukazala da sve to pokazuje potpuni gubitak moralnih principa u bezbednosnim službama SAD, što ih, kako se navodi, stavlja u ravan sa glavnim međunarodnim terorističkim grupama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar