U trendu

Kremlj: Predlozi Lukašenka i Si Đinpinga za primirje nisu za poređenje

MOSKVA – Neprikladno je porediti dva predloga za mirno rešenje sukoba u Ukrajini, koje su predložili kineski predsednik Si Đinping i beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko, saopštio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„I sam predsednik Rusije je govorio o tome da je on lično razmatrao plan, njegove odvojene odredbe, ali mislimo da nije prikladno upoređivati te dve ideje. Mislim na onu koju je plasirao predsednik Kine Si Đinping i onu o kojoj je sada govorio beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko“, naglasio je on odgovarajući novinarima na pitanje o tome kakav format primirja, koji su predložile Belorusija ili Kina, u Kremlju smatraju pogodnijim.

Peskov je saopštio danas da će Moskva razgovarati s predsednikom Belorusije o njegovom pozivu za momentalni prekid vatre u Ukrajini, ali i da primirje u ovom trenutku ne bi omogućilo postizanje ciljeva „specijalne vojne operacije“, prenosi TAŠ.

Portparol Kremlja je dodao da će predsednik Rusije Vladimir Putin sledeće nedelje razgovarati o Lukašenkovom pozivu na pregovore i da su neki delovi kineskog predloga za mir u Ukrajini neizvodljivi jer Ukrajina „prati naređenja Zapada da ne pregovara sa Moskvom“.
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko predložio je ranije danas da se proglasi bezuslovni prekid vatre u Ukrajini i uspostavi primirje, pri čemu nijedna strana ne bi imala prava da pregrupiše svoje trupe.

„Preuzeću rizik da sugerišem da vojne aktivnosti u Ukrajini treba da prestanu bez prava da strane prerasporede opremu i pregrupišu snage“, rekao je Lukašenko obraćajući se građanima i parlamentu, prenosi TAŠ.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.