U trendu

Kremlj: Putin će priznati nezavisnost separatista na istoku Ukrajine

 Kremlj saopštio je večeras da će ruski predsednik Vladimir Putin priznati nezavisnost proruskih separatističkih teritorija u istočnoj Ukrajini.

„Uskoro će biti potpisan dekret o tome“, naveo je Kremlj i dodao da je Putin o svojoj odluci obavestio predsednika Francuske Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) i nemačkog kancelara Olafa Šolca (Scholz) čije su države bile posrednici u postizanju mirovnog sporazuma postignutog 2015. godine.

Kremlj je naveo da su Makron i Šolc izrazili razočaranje tom odlukom, dok je Makron za večeras sazvao sastanak francuskog Saveta za odbranu i nacionalnu bezbednost.

Ruski mediji javili su da će Putin tokom večeri dati izjavu.

Putin je ranije danas rekao da razmatra zahtev za priznavanje nezavisnosti dve otcepljene teritorije u istočnoj Ukrajini.

Lideri dve otcepljene teritorije u istočnoj Ukrajini pozvali su danas Putina da prizna njihovu nezavisnost i uspostavi „odbrambenu saradnju“.

Taj poziv, emitovan na ruskoj televiziji, uputili su lideri takozvane „Narodne republike Donjeck“ (DNR) i Luganjska (LNR), Denis Pušilin i Leonid Pasečnik.

Ruski poslanici su 15. februara uputili apel Putinu da Rusija prizna nezavisnost tih separatističkih teritorija na istoku Ukrajine, gde se od 2014. godine sukobljavaju ukrajinske snage bezbednosti i proruski pobunjenici.

Frans pres je podsetio da je Moskva favorizovala separatizam u nekoliko bivših sovjetskih republika od raspada SSSR-a, posebno priznajući, posle munjevitog rata u Gruziji 2008. godine, nezavisnost dve proruske teritorije, Južne Osetije i Abhazije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar