U trendu

Kremlj: Putin rekao Ć olcu da je pristup Zapada Ukrajini „destruktivan“

MOSKVA – Ruski predsednik Vladimir Putin danas je u telefonskom razgovoru rekao nemačkom kancelaru Olafu Ć olcu da je pristup i stav Nemačke i Zapada prema Ukrajini „destruktivan“ i pozvao Berlin da preispita svoj odnos, saopĆĄtio je Kremlj.

„Preplaviti Ukrajinu oruĆŸjem je destruktivna politika“, naveo je ruski lider u razgovoru sa Ć olcom, prenela je agencija TAS S.

On je dodao da se to isto moĆŸe reći i povodom toga ĆĄto zapadne zemlje, uključujući Nemačku, obučavaju ukrajinske vojnike.

Prema rečima Putina, zbog svega toga, kao i obimne finansijske podrĆĄke Ukrajini, kijevski reĆŸim odbacuje i samu ideju o pregovorima.

Kako su preneli ruski mediji, Putin je rekao i da bi Rusiji trebalo dozvoliti da učestvuje u istragama, kako je naveo, terorističkih napada na gasovod Severni tok u Baltičkom moru.

„Jednočasovni razgovoro bio je posvećen ruskoj agresiji i njenim posledicama“, preneo je portparol nemačke vlade Ơtefen Hebeơtrajt.

On je preneo da je kancelar Ơolc osudio posebno ruska bombardovanja civilne infrastrukture u Ukrajini i ponovio odlučnost Nemačke da pomogne Ukrajini u osiguranju odbrane protiv ruske agresije.

Kancelar je, naveo je Hebeơtrajt, insistirao u razgovoru sa Putinom da treba ơto pre da dođe do diplomatskog reơenja, u ơta spada i povlačenje ruskih trupa.

Hebeơtrajt je preneo da su nemački kancelar i ruski predsednik razgovarali i o globalnoj situaciji u vezi namirnica, koja je, zbog ruske agresije, krhka.

Oni su, kako ukazuje, podvukli vaĆŸnu ulogu nedavno produĆŸenog sporazuma o ĆŸitaricama.

Ć olc i Putin su dogovorili da i dalje ostanu u kontaktu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.