U trendu

Kremlj: Rusija će privesti pravdi počinioce ratnih zločina

MOSKVA – Kremlj je danas saopštio da će privesti pravdi one koji su odgovorni za navodno pogubljenje ruskih ratnih zarobljenika u Ukrajini i da će učiniti sve što je moguće da skrene pažnju na ratne zločine.

„Nema sumnje da će sama Rusija tražiti počinioce tog zločina i oni moraju da budu pronađeni i kažnjeni“, rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Rusija je prošle sedmice optužila ukrajinske vojnike da su pogubili više od 10 ruskih zarobljenika, pozivajući se na video koji kruži ruskim društvenim mrežama, preneo je Rojters.

Rusija poziva međunarodnu zajednicu da utiče na Ukrajinu da prestane da granatira nuklearnu elektranu u Zaporožju, rekao je Peskov, preneo je TAS S.

Kremlj ne raspravlja o mogućnosti drugog talasa mobilizacije u Rusiji, izjavio je Peskov.

On je, međutim, rekao da ne može da govori u ime ruskog
ministarstva odbrane.

„Moskva želi da ostvari svoje ciljeve u okviru specijalne vojne operacije u Ukrajini, a to će i postići“, istakao je Peskov na konferenciji za novinare, komentarišući izjavu ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da Moskva navodno nije tražila da pregovara sa Kijevom, ali da je želela da postigne kratkotrajan prekid sukoba.

Peskov je napomenuo da promena sadašnjeg režima u Ukrajini nije među ciljevima ruske specijalne vojne operacije, kao i da je ruski predsednik Vladimir Putin to već pomenuo.
Odbijanje Poljske da dozvoli ruskom ministru inostranih poslova Sergeju Lavrovu da prisustvuje 29. Ministarskom savetu OEBS-a veliki je problem za tu organizaciju, ali to ne može izazvati neprijatnost ruskoj strani, ukazao je Peskov.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.