U trendu

Kremlj se nada dobrom dijalogu sa SAD, ali razlike ostaju

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izrazio je danas nadu u kontruktivni dijalog sa administracijom novog američkog predsednika Donalda Trampa, ali je upozorio da će razlike u stavovima Rusije i SAD ostati.

Peskov je, u intervjuu državnoj televiziji „Rusija“ koji je danas emitovan, rekao da bi bilo iluzorno očekivati da rusko-američki odnosi budu bez ikakvih nesuglasica, prenosi AP.

„Uspešan razvoj bilateralnih odnosa zavisiće od naše sposobnosti da rešimo te razlike kroz dijalog“, istakao je portparol Kremlja, dodavši da će ruski predsednik Vladimir Putin uskoro pozvati Trampa da mu čestita predsedničku inauguraciju.

Peskov je, takođe, ukazao na izazove koje postavlja komplikovano pitanje kontrole nuklearnog naoružanja, složenost situacije u Siriji i druga pitanja.

Iako Rusija podržava smanjenje nuklearnog naoružanja u budućnosti, ta smanjenja bi trebalo da budu srazmerna i da ne remete nuklearnu jednakost između Rusije i SAD, koja „igra ključnu ulogu u obezbeđivanju globalne stabilnosti i bezbednosti“, rekao je Peskov.

On je napomenuo da je različit sastav ruskih i američkih nuklearnih snaga faktor koji mora biti pažljivo razmotren u pregovorima.

Upitan da prokomentariše nedavni Trampov intervju za londonski „Tajms“ u kojem je nagovestio da bi mogao da okonča sankcije koje su uvedene Rusiji u zamenu za dogovor o smanjenju nukelarnog oružja, Peskov je rekao da je teško povezati ta dva pitanja.

Peskov je, takođe, naglasio ulogu SAD u rešavanju skoro šestogodišnjeg sukoba u Siriji, gde je Tramp ponudio da udruži napore sa Rusijom u borbi protiv Islamske države.

„Očigledno je da je nemoguće konstruktivno rešiti sirijski problem bez učešća SAD“, rekao je portparol Kremlja.

Osvrnuvši se na ukrajinsku krizu, koja je odnose Rusije sa Zapadom pogoršala do nivoa iz perioda posle hladnog rata, Peskov je kritikovao adminstraciju Trampovog prethodnika Baraka Obame zbog „nekonstruktivnog pristupa“ i izrazio nadu da će nova američka administracija promeniti stav po tom pitanju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar