U trendu

Kremlj: Važno identifikovati objekat otkriven kod gasovoda Severni tok

MOSKVA – Kremlj je danas saopštio da je važno identifikovati predmet otkriven pored jednog od gasovoda Severni tok i istakao da se istraga o eksplozijama koje su pogodile gasovode prošlog septembra mora voditi uz punu transparentnost.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je, takođe, rekao novinarima da je pozitivan znak to što je Danska pozvala ruskog operatera gasovoda Severni tok 2 da pomogne u vađenju neidentifikovanog predmeta pronađenog u blizini gasovoda sa morskog dna, preneo je Rojters.

„To je svakako pozitivna vest kada je vlasnik gasovoda pozvan da učestvuje u veoma važnim fazama istrage“, kazao je Peskov.

Prošle nedelje, danske vlasti su saopštile da je cevasti predmet, koji viri oko 40 centimetara od morskog dna sa 10 centimetara u prečniku, pronađen tokom pregleda gasovoda Severni koji je obavio njegov operater, „Severni tok 2 AG“.

„Od ključne je važnosti odrediti o kakvom je predmetu reč, da li je povezan sa terorističkim aktom, očigledno jeste i da se nastavi ova istragu. Istraga mora biti transparentna“, dodao je Peskov.

U septembru prošle godine tri eksplozije ođeknule su na gasovodima „Severni tok“ koji su izgrađeni radi prenosa ruskog gasa ka Nemačkoj.

Eksplozije su se dogodile u ekskluzivnim ekonomskim zonama Švedske i Danske.

Obe zemlje su saopštile da su eksplozije namerno izazvane, ali još nisu utvrdile ko je odgovoran.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.