U trendu

Kremlj 'žali' zbog ukrajinskog zakona o 'ruskoj okupaciji'

Kremlj je danas izrazio „žaljenje“ zbog donošenja zakona u Ukrajini u kojem se rat na istoku te zemlje naziva „privremenom ruskom okupacijom“, te Moskva smatra da taj tekst „protivureči“ potpisanim mirovni sporazumima iz Minska o rešavanju tog sukoba.

Zakon koji je u četvrtak izglasalo 280 ukrajinskih poslanika, osudjuje „rusku vojnu agresiju“ i „privremeno okupiranom teritorijom“ naziva samoproglašene „narodne republike“ u Donjecku (DNR) i Lugansku (LNR) u istočnoj Ukrajini, zaposednute tokom oružanog sukoba snaga Kijeva i proruskih pobunjenika.

„Ovaj zakon bi mogao negativno uticati na izglede za rešenje. (…) Žalimo zbog toga“, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima, dodavši da će razmatranje tog zakona biti na dnevnom redu sastanka ruskog Saveta bezbednosti kojim predsedava Vladimir Putin.

„Rusija se ne slaže sa tom formulacijom koja je u suprotnosti s duhom i slovom sporazuma iz Minska“, potpisanog februara 2015. uz posredovanje Moskve, Pariza i Berlina, čime je omogućeno smirivanje borbi, naglasio je on.

Kijev i Zapad optužuju Rusiju da vojno podržava proruske pobunjenike u istočnoj Ukrajini, što Moskva žestoko poriče.

„Rusija ne učestvuje u tom sukobu“ u kojem je poginulo više od 10.000 ljudi od njegovog izbijanja aprila 2014. godine, tvrdio je Peskov, uveravajući da je Moskva „verna sporazumima iz Minska (….) za koje nema alternative“.

„Takvi potezi (kao ukrajinski) samo nas udaljavaju od željenog cilja“ – okončavanja ukrajinskog sukoba, dodao je predstavnik Kremlja.

Ruska diplomatija je već u četvrtak uveče kritikovala ukrajinski zakon, optuživši ukrajinske vlasti da se pripremaju za „novi rat“.

Separatistički pobunjenici takođe su osudili taj zakon.

Sukobi ukrajinske vojske i separatista nastavljaju se u istočnoj Ukrajini, uprkos mnogobrojnim proglašenim primirjima koja su prekršena za šta sukobljene strane optužuju jedna drugu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar