U trendu

Krivična prijava protiv Josipe Lisac zbog izvođenja himne

ZAGREB – Protiv pevačice Josipe Lisac u Hrvatskoj je podneta krivična prijava zbog načina na koji je izvela nacionalnu himnu na inauguraciji predsednika Zorana Milanovića.

Prijavu je podneo pravnik Boško Županović koji je naveo da je „himna Republike Hrvatske izvođena na podrugljivi i omalovažavajući način“ i da je Lisac tako počinila krivično delo povrede ugleda Republike Hrvatske i to tako što je „koristila podrugljive artikulacije i tonalitete“.

„Ne želim medijsku pažnju. Ja sam to učinio kao pravnik i građanin, smatram da je to obično izrugivanje i da ne priliči nikakvom događaju, a kamoli inauguraciji izabranog hrvatskog predsednika“, rekao je Županović za zagrebački portal Index.hr.

Dodao je da je prijavu napisao, jer je smatrao da je to njegova građanska dužnost.

Istakao je da radi 18, 19 sati dnevno i da ne bi gubio vreme da napiše prijavu, ali da mu je bilo degutantno“da sluša izvođenje himne.

„To je možda za neke performanse, ali ne za inauguraciju. Himna se tako ne izvodi, himna nikada ne bi tako smela da se tako izvodi. To je podrugljivo“, rekao je Županović.

Na pitanje da li zna da Josipa Lisac uvek tako izvodi pesme, naveo je da je to njegova subjektivna procena i da će možda biti pozvani muzički veštaci.

„Ja sam to naveo i u prijavi da je njen muzički opus opšte poznat, ali smatram da himna nije smela da se tako izvodi. Ako je Milanović znao da će tako da izvede himnu, onda je i on pogrešio“, kaže Županovic.

Boška Županovića je 2016. godine tužila aktivistkinja iz Rijeke koja ga je optužila da je do svoje 25. godine skupio 66 krivičnih prijava.

Županoviću se 2009. godine sudilo zbog dve prevare i plaćanja falsifikovanim novcem.

Zagrljen se slikao s beguncem od hrvatskog pravosuđa Zdravkom Mamićem i njegovim bratom Zoranom, ali i sa doskorašnjom predsednicom Kolindom Grabar Kitarović, naveo je portal.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar