U trendu

Krivokapić tvrdi da Temeljni ugovor sa SPC nije usaglašen

PODGORICA – Premijer Zdravko Krivokapić tvrdi da Temeljni ugovor države Crne Gore sa SPC nije do kraja usaglašen sa obema stranama.

Premijer je to rekao u okviru „premijerskog sata“ ogovarajući na pitanje potpredsednika Skupštine Strahinje Bulajića.

„Onog trenutka kada, kao svaki drugi ugovor, bude usaglašen između dve strane biće javnost upoznata. Sve drugo što vi vidite i čujete u medijima nije tacno. I to se ovih dana priprema priča da neko ima Temeljni ugovor da ponudi javnosti da bi nas svađali. Takav ugovor još nije usaglašen…“ rekao je Krivokapić u parlamentu.

Pre samo deset dana Krivokapić je na svom Tviter profilu kazao da se sa Patrijarhom Porfirijem usaglašava termin potpisivanja Temeljnog ugovora.

Da je Temeljni ugovor usaglašen ranije su potvrdili patrijarh Porfirije i vladika Joanikije i najavili njegovo potpisivanje.

I istoričar dr Aleksandar Raković rekao je ranije Tanjugu da je Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve 25. marta ove godine usvojio tekst Temeljnog ugovora u sadašnjoj formi.

Tekst Temeljnog ugovora službeno je, kazao je, uručen premijeru Zdravku Krivokapiću 14. aprila u manastiru Ždrebaonik, na sastanku koji je upriličio episkop budimljansko-nikšićki Joanikije.

Prema njegovim rečima, iz stava premijera Krivokapića da je Srpska pravoslavna crkva „zadovoljna“ tekstom, proizilazi da je Temeljni ugovor između dve strane već obostrano usaglašen.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.