U trendu

Krivokapić: Želim najbolje odnose sa Srbijom

BEOGRAD – Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić izjavio je da želi najbolje odnose sa Srbijom i da bi rado prihvatio poziv da poseti Beograd, ističući da nema nikakve loše namere prema srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću, ali i da s njim nema kontakte.

„Spreman sam na sve dogovore, jer, naravno, ne mogu da kažem da ne bih želeo da imamo najbolje odnose sa Srbijom. Ja nigde nisam otišao nepozvan, ali ću biti radostan da se odazovem na svaki poziv, pogotovo ako on dolazi iz Srbije“, izjavio je Krivokapić u intervjuu za Nova.rs.

Krivokapić je istakao da nema nikakve loše namere prema srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću, ponovivši da je samo rekao jednu rečenicu koja je, kako je dodao, „apsolutno tačna“.

„Ja sam samo rekao jednu rečinicu koja je apsolutno tačna – a to je da se gospodin Vučić viđao sa gospodinom Đukanovićem više puta nego što sam ja sa jednim mojim kumom. A to je apsolutno tačno. Za to postoje materijalni dokazi i ja ne želim da sada budem policijac. Tačno znam šta sam rekao i zašto sam to rekao, a da li je neko povređen više ili manje, to ne zavisi od mene. Ja ništa loše nisam mislio. Dobra namera je osnovna karakteristika mog bitisanja. Nemam nikakve loše namere prema gospodinu Vučiću. Meni je žao što sam morao da kažem ono što je tačno“, kazao je Krivokapić.

Dodao je da se sa predsednikom Srbije sreo dva puta – na sahrani mitropolita Amfilohija i na sahrani patrijarha Irineja.

„To su mesta gde se ne odvijaju dogovori i priče, jer u pitanju je čin odnosa čoveka prema onome ko je otišao na drugi svet. Mi smo tu kurtoazno, vrlo korektno, razmenili nekoliko rečenica i to je sve. Posle toga nije bilo nikakvog kontakta. To su činjenice“, rekao je.

Na pitanje Nova.rs da li odluku Vlade Srbije da Crnoj Gori donira 2.000 doza vakcina „tretira kao humanitarni gest ili politički potez“, Krivokapić je odgovorio „da je to to doživeo isključivo i samo kao humanitarni gest, iako zna da je sve politika“.

Na pitanje o izmenama zakona koji se odnose na dvojno državljanstvo i hoće li građani Crne Gore i Srbije moći da imaju dva pasoša, Krivokapić je odgovorio da su se u Vladi Crne Gore opredelili da sve što liči na diskriminaciju reše i da se nart tog zakona može očekivati u maju.

„Taj zakon predstavlja problem određenim političkim partijama, jer oni misle da taj čovek koji je tu, a došao je iz Srbije ili RS, unapred profilisan birač, a to nije tačno…Mi ćemo tu da nađemo meru koja je prihvatljiva u korist ovih građana o kojima sam malopre pričao“, rekao je Krivokapić.

Govoreći o zahtevu Vlade Srbije da Podgorica povuče odluku o proterivanju srpskog ambasadora Vladimira Božovića, Krivokapić je rekao „da u ovom trenutku sigurno niko u vladi ne razmišlja da povuče tu odluku“.

„Ja ne želim da ulazim u sukob sa pravnim mišljenjem, a prema Bečkoj konvenciji sve je završeno čim prođe 72 sata. Zašto je gospodin Tarzan Milošević povučen u roku od 72 sata i ostao ambasador? Zato što je to vreme ispoštovano. Mi danas vodimo naše relacije na tome da li je gospodin Božović formalno ili neformalno postao persona non grata i da li je on bitan za buduće odnose i relacije dveju država“, kazao je.

Krivokapić tvrdi i „da u Srbiji postoje brojne diplomate koje sigurno mogu da učine da odnosi između Srbije i Crne Gore budu kvalitetniji i plodonosniji, nego što je to gospodin Božović“.

„Ako Srbija smatra da je on njen najbolji predstavnik u Crnoj Gori, onda neka ga predlože normalnom procedurom. Ne vidim zašto bi to sad predstavljalo problem i bilo smetnja dobroj saradnji i vezama. To mi liči na onu reč koju najmanje volim – ucena. Ja na ucene najgore reagujem. Dajte da to ne radimo, već da rešavamo probleme koje imamo zajednički, razgovorom i dijalogom, poštujući obe države i radeći u interesu i jednih i drugih građana“, dodao je.

Na pitanje da li bi korak ka unapređenju odnosa sa Srbijom moglo da bude eventualno izručenje Svetozara Marovića Crnoj Gori, Krivokapić je rekao da je crnogorska vlada uradila sve kako bi Marović bio isporučen Crnoj Gori.

„Uputili smo čak i jednu novu zamolnicu, koja nije deo uobičajene diplomatske prakse, već naš pokušaj da podstaknemo nekoga da razmišlja šta je razlog zašto je gospodin Svetozar Marović toliko bitan da ne može da dođe u Crnu Goru, iako svi znaju da poseđuje kafiće i slobodno se kreće po Srbiji“, kazao je.

On je podsetio da je za Marovićem Interpol raspisao poternicu.

„Nas zabrinjava što je nekome sve moguće, a drugom je sve uskraćeno. Šta je to što Srbija ne može da uradi da bi isporučila gospodina Marovića?…Pravda mora da bude iznad svega i poznaniju prava se moraju privesti i premijer i predsednik, ako to oni zaslužuju“, rekao je Krivokapić.

Na pitanje kakve odnose ima sa liderima Demokratskog fronta, Mandićem, Medojevićem i Kneževićem, Krivokapić je rekao da
„ti odnosi apsolutno nisu na onom nivou na kakvom bi trebalo da budu“. „Ne želim da ulazim u to ko je kriv za takvo stanje, ali ako pogledamo broj „otrovnih strela“ koje određeni lideri upućuju prema meni i Vladi Crne Gore, onda treba svi da se zapitamo o čemu se radi“, rekao je.

„Ako zaista želimo da Crna Gora bude drugačija, onda dajte da se poštujemo. Minimum svega je poštovanje. Ne želim dalje da komentarišem naše odnose, koji sigurno nisu na zavidnom nivou“, kaže Krivokapić.

Na molbu da prokomentariše ranije navode da se borba crnogorskih kriminalnih klanova preselila na beogradske ulice, Krivokapić je rekao da bi dve zemlje trebalo da više sarađuju kada je u pitanju borba protiv kriminala i korupcije.

„Najviše mi smeta što u poslednje vreme se međusobno optužujemo oko toga ko je odakle došao. To mi govori da nemamo zajedničko delovanje. Na kriminal i korupciju ne mogu da deluju nijedna, a ni druga država, stoga moraju da se pronađu modusi kako to da se prevaziđe u korist one esecijalne činjenice – da svi građani budu bezbedni“, kazao je.

Na pitanje hoće li građani Srbije ove godine bez problema moći da dođu u Crnu Goru na more, Krivokapić je rekao da zna da je prošle godine preovladao politički stav, ali je istakao da toga „ovog puta neće biti“.

„Mi ćemo sve učiniti da, pogotovo turisti iz regiona, budu naši dragi gosti ove turističke, ali i svake sledeće sezone…Mi ćemo se potruditi da spremni dočekamo turističku sezonu i da ugostimo sve turiste, a pogotovo one iz Srbije koji su najbrojniji. Iako je bio stav pojedinih ljudi da bez PCR testa ne možete da uđete u Crnu Goru, mi smo se opredelili da evropski kriterijum bude vezan za države koji nastoje da pristupe Evropskoj uniji“, dodao je crnogorski premijer.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar