najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Kriza vlade u Berlinu: Šojble okreće leđa Merkelovoj?

Nemački ministar finansija Volfgang Šojble se u izbegličkoj krizi udaljava od kancelara Angele Merkel i za mnoge demohrišćane postaje nosilac nade, ocenjuje danas nemački magazin „Fokus“ povodom krize vlade u Berlinu i protivnika i zagovornika politike otvrenih vrata u rešenju izbegličkog problema.

Sam Šojble je danas upozorio na lavinu izbeglica koja bi se mogla sručiti i istakao da su useljenici „zapravo „susret“ našeg društva sa globalizacijom“.

Šojble je, kako prenose mediji, istakao da pritisak migracije Evropa može samo zajednički rešiti i da u suprotnom „za sve nas može biti prilično loše“.

Situacija u Nemačkoj, povodom izbeglica, prilično je složena – na jednoj strani pokrajine i komune vode bitku sa prepunim azilantskim domovima i parama, Nemci sa osećajem dobročinstvo ili ne, političari sa razlikama u okviru istih partija, desničari za to vreme, sudeći prema anketama, napreduju, a ultra-desničari i neonacisti napadaju.

Evrospektički raspoložena Alternativa za Nemačku (AfD) bi sada, po prvi put od svog osnivanja, dobila čak 10 odsto glasova.

AfD, partija muškaraca u skupim odelima, desno i evroskeptički orijentisanih, kojoj na prošlim izborima „za dlaku“ nije uspelo da uđe u Bundestag, profitira, naime, od slabosti demohrišćana, kažu analitičari i upozoravaju da je pad popularnosti demohrišćana ozbiljan.

Demohrišćani, koje vodi Merkelova bi, kada bi u nedelju bili izbori, osvojili još svega 34 odsto glasova, pokazala je nova anketa INSA, sprovedena za tabliod „Bild“, a ekspert za partijski život Tilman Majer upozorio da će „Merklova otići, kada ta popularnost padne ispod 30 procenata“.

Ko bi mogao biti alternativa neprikosnovenoj Merkelovoj, u slučaju da ona „padne“ na izbegličkoj krizi koja dominira političkim životom 82-milionske nacije koja bi se, bez obzira na finansijsku i evro-krzu, mogla i dalje pohvaliti blagostanjem?

Za Šojblea se kaže da on u debati o izbeglicama ne pripada onima koji izazivaju halabuku i javno ne stavlja Merkelovu pod pritisak, kao što čini Hrišćansko-socijalne unije (CSU), moćni Bavarac Horst Zehofer.

Šojble se i ne javlja prečesto za reč u toj debati o izbeglicama, a ni ne izgleda kao neko, ko želi Merklovoj da zagorčava život, ocenjuju analitičari.

On je, ipak, u proteklim sedmicama, izgradio „toliko distance između svoje i pozicije koju zastupa Merkelova, da u međuvremenu važi kao jedina alternativa Merkelovoj, ukoliko bi ona pala na izbegličkoj politici“, ocenjuje „Fokus“.

Za Šojblea, čoveka koji se od jednog atentata nalazi u invalidskim kolicima, analitičari tvrde da je najvažniji član vlade Merkelove.

On je siva eminencija, najstariji član i čovek koji je uživao ogromnu podršku bivšeg kancelara Helmuta Kola, ali je ta veza, kažu analitičari, pukla u krizi stranke oko donacija, pošto je Kol tada branio samo sebe.

Konzervativac Šojble, koji je sa svojih dvadesetak godina postao član Hrisćansko-demokratske unije, jedni je ministar u vladi kancelara Merkelove, koji je neprekidno četvrt veka od pada Belrinskog zida na valajućim pozicijama i on je politički „dinosaurus“ preko čijih „leđa“ je prešla kompletna evropska istorija u poslednjh četvrt veka.

On je u prvom mandatu Merkelove bio ministar unutrašnjih poslova, kada se zbog svojih planova o borbi protiv terorizma, koji su uključivali pravo na „onlajn“ pretraživanje računara osumnjičenih osoba, nalazio na udaru političkih neistomišljenika.

U njegovo vreme ministra unutrašnjih poslova usvojeni su i testovi znanja za strance koji žele nemačko državljanstvo i drugi kritikovani potezi.

Šojble, rođen 1942. godine u porodici demohrišćana, u oktobru 1990. godine na jednom izbornom skupu preživeo je atentat.

Na Šojblea, koji je u to vreme bio ministar unutrašnjih poslova u mestu Openau, na jednom skupu, pucao je Diter Kaufman, za koga se kasnije ispostavilo da je psihički bolesna osoba, odnosno, da boluje od paranoidno halucionogene šizofrenije.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike