U trendu

Kriza vlade u dramatičnom vremenu za zemlju

RIM – Italijanska vlada je i zvanično u krizi – dve ministarke stranke “Italija Viva” su se povukle, premijer Đuzepe Konte je prihvatio njihovu ostavku i sada treba sačekati da se vidi kako će kriza biti rešena.

Ovo je glavna politička tema svih italijanskih medija.

Kriza vlade je nastupila nakon mesec i po dana pretnji i ucena lidera stranke “Italia Viva”, Matea Rencija, koji je postavljao uslove i ultimatume koalicionoj vladi čiji je član bila njegova stranka.

“Nismo nikada izbegli diskusiju iako je polje bilo minirano stalno novim zahtevima. Žao mi je što je do ovoga došlo, to nanosi veliku štetu zemlji koja se zbog pandemije kovida19, već nalazi u teškoj situaciji”, rekao je premijer Konte.

Predsednik Italije Serđo Matarela je pozvao premijera Kontea da što pre reši situaciju.

Mogući ishodi krize su različiti i brojni. List “La Stampa”, navodi šest mogućih rešenja, čak i ponovno vračanje Rencijevih u vladu, jer je on sam, na konferenciji za medije objavljujući povlaćenje svoje stranke iz vlade, naveo takvu mogućnost, naravno uz njegove uslove.

Mnogi mediji, ali i pojedinci obični ljudi u kontakt emisijama primećuju, i osudzuju, da je na konferenciji za medije govorio samo Renci, a dve ministrake njegove stranke koje su podnele ostavku, su celo vreme šutile ispod zaštitne maske.

U veoma slušanom i cenjenom programu Radio RAI tre, jedna slušateljka je primetila “da dve žene koje ćute dok muškarac, Renci, govori u njihovo ime, je simbol i odraz društva koje jos nije emancipovano”.

Reakcije na krizu vlade koju je izazvao Mateo Renci su velike i uglavnom kritikuju potez “neodgovornog čoveka koji u dramatičnim momentima za državu je pobrkao partiju pokera sa satanjem zemlje”, piše list “IL Manifesto”, koji izazivanje krize vlade ocenjuje kao “čistu ludost” i špekuliše da bi Rencijev motiv mogao biti formiranje nove vlade u koaliciji sa strankom desnog centra “Liga”, Matea Salvinija.

Najjače opozicione stranke “Liga”, “Frateli d’Italija” i “Forza Italija” su jedinstvene u zahtevu da se kriza vlade može resiti samo vanrednim izborima i odbijaju da daju podršku bilo kojoj vladi levog centra.

Političari iz stranaka koje čine koalicionu vladu, Demokratske stranke i Pokreta pet zvezdica, izjavljuju da daju punu podršku još uvek aktuelnom premijeru Đuzepeu Konteu, i ocenuju Rencijev potez “kao čistu ludost koja će još više pogoršati stanje”, “neobjašnjiv potez”, “teška pogreška protiv Italije” i slično.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.