Krv homoseksualaca na umetničkoj izložbi

Foto: Beta

Muzej u Vašingtonu izložiće skulpturu za čiju izradu je upotrebljena krv devet homoseksualaca, biseksualaca i transrodnih osoba u znak protesta zbog zabrane da donatori krvi budu muškarci koji imaju seksualne odnose s drugim muškarcima.

Direktor muzeja, u kojem će biti predstavljena skulptura pod nazivom „Krvavo ogledalo“, Džek Rasmusen rekao je da izložba krvi možda deluje jezivo, ali da je komad „prilično eleantan i lep“.

Umetničko delo je prostrana prizma koja će omogućiti posetiocima da uđu u nju, a ideja je da oni vide sebe kroz krv u skulpturi.

„Bilo je šokantno čuti da u današnje vreme i dalje stigmatiziramo ljude zbog njihovog seksualnog opredeljenja“, izjavio je Rasmusen komentarišući zabranu.

On je dodao da je ova izložba način da se skrene pažnja na „nešto što više nije prihvatljivo“, a to je diskriminacija osoba na osnovu njihove seksualne orijentacije.

Američka Uprava za hranu i lekove (FDA) donela je 1983. godine odluku o zabrani doniranja krvi homoseksualaca u svrhu prevencije širenja virusa HIV, a ove godine je predožila promenu politike koja bi omogućila da donatori krvi budu homoseksualci koji nisu imali seksualne odnose s drugim muškarcima poslednjih godinu dana.

(Beta)

Ostavite komentar

Ostavite komentar