U trendu

Kubanski predsednik pripisao vlastima te zemlje deo odgovornosti za krizu

Kubanski predsednik Migel Dias-Kanel pripisao je vladi te zemlje deo odgovornosti za nestašicu i ekonomsku krizu zbog kojih su izbile velike demonstracije, i pozvao Kubance da ne reaguju nasilno.

Dias-Kanel, koji je ranije za proteste krivio SAD, u televizijskom obraćanju prvi put je kritički govorio o kubanskim vlastima.

U demonstracijama, najvećim na Kubi u poslednjih nekoliko decenija, hiljade ljudi je u nedelju izašlo na ulice da izrazi nezadovoljstvo zbog nestašica hrane i drugih potrepština, porasta cena i prekida struje, a neki su pozivali na promenu vlade.

Policija je uhapsila više desetina demonstranata, a u saopštenju je optužila učesnike protesta da su demolirali kuće, izazivali požare i rušili vodove za struju. Oni se takodje optužuju da su napadali policiju i civile noževima, kamenjem i drugim predmetima.

„Moramo izvući pouku iz nemira. Takodje moramo da obavimo kritičku analizu svojih problema kako bismo delovali, prevazišli ih i izbegli da se ponove“, rekao je predsednik.

On je ranije optužio američku vladu da vodi politiku „ekonomskog gušenja da bi izazvala socijalne nemire na ostrvu“.

„Šta oni traže. Da izazovu socijalne nerede, da izazovu nerazumevanja medju Kubancima ali takodje i čuvenu promenu režima“, rekao je kubanski predsednik.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.