U trendu

Kućni pritvor ukrajinskom oligarhu mogao bi da dovede do daljeg zatezanja u odnosima s Rusijom

Kućni pritvor ukrajinskom političaru oligarhu naklonjenom Kremlju koji je osumnjičen za izdaju mogao bi da poveća već visoke tenzije izmedju Rusije i Ukrajine, preneo je danas Radio slobodna Evropa (RSE) ocenu svetskih medija.

Analitičari ocenjuju da su mere pokrenute protiv tajkuna ranije ove godine možda bile jedan od razloga za rusko zveckanje oružjem i nagomilavanje trupa blizu ukrajinske granice, pišu svetski mediji.

Sud u Kijevu prošle nedelje je stavio u kućni pritvor Viktora Medvedčuka, koji je osumnjičen za izdaju, posle čega je poslanik naklonjen Kremlju poručio da će ostati politički aktivan, prenosi agencija Frans pres.

Tajkun, koji ruskog predsednika Vladimira Putina smatra svojim ličnim prijateljem, kao ukazuje AFP, izuzetno je kontroverzna ličnost u Ukrajini zbog njegovih veza sa Moskvom, koja podržava separatiste na istoku Ukrajine u višegodišnjem sukobu s Kijevom.

Medvedčuk, koji je takođe rekao da je Putin kum njegovoj najmladjoj ćerki Darji, jedan je od najbogatijih ljudi u Ukrajini. Forbs procenjuje njegovo bogatstvo na 620 miliona dolara.

Ukrajinski tužioci ove nedelje rekli su da su Medvedčuk i drugi poslanik Moskvi naklonjene stranke Opoziciona platforma za život Taras Kozak „osumnjičeni za veleizdaju i pokušaje pljačke nacionalnih resursa na ukrajinskom Krimu“ koji je Moskva anektirala 2014. godine.

Kućni pritvor istaknutom političaru, koji promoviše bliže veze s Moskvom i koji se smatra najistaknutijim ruskim političkim saveznikom u Kijevu, mogao bi da pojača tenzije s Rusijom, ocenjuje Rojters.

Odnosi između Moskve i Kijeva sve su napeti poslednjih meseci, ističe Rojters.

Rusija je nagomilala trupe u blizini granice s Ukrajinom, dok dve zemlje razmenjuju optužbe za propast prekida vatre na istoku Ukrajine.

Dan pošto je Medvedčuku odredjen kućni pritvor, ruski predsednik oštro je kritikovao ukrajinske vlasti zbog, kako je rekao, suzbijanja ukrajinske opozicije naklonjene Moskvi usred tinjajućih tenzija dve susedne zemlje, prenosi Asošiejted pres.

Optužbe za izdaju poslednji su deo široke kampanje protiv Medvedčuka koju su ukrajinske vlasti pokrenule u februaru, kada je njegova finansijska imovina bila zamrznuta na tri godine, ukazuje AP.

U februaru su vlasti takodje ugasile tri proruska televizijska kanala, 112, Zik i Njuzuan (NewsOne) koje je kontrolisao Medvedčuk.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, koji je izbegavao poteze koji bi uznemirili Kremlj, rizikuje Putinov gnev napadom na ukrajinskog oligarha koji je ranije bio kanal za komunikaciju s ruskim liderstvom, piše Fajnenšel tajms(The Financial Times).

Dok Medvedčuk tvrdi da su optužbe protiv njega „politički motivisane“, ukrajinska vlada i nezavisni stručnjaci ukazuju na dokaze da je Kremlj praktično finansirao ugašene stanice i političke aktivnosti Medvedčuka i njegovih saradnika dajući im unosne energetske poslove u Rusiji.

Britanski list ukazuje da je oligarh takodje koristio politički položaj da potkopa reformske napore Zelenskog koji pokušava promeni korumpirani pravosudni sistem u kome su mnoge sudije imenovane pod bivšim proruskim predsednikom Viktorom Janukovičem.

U pokušaju da unesu razdor izmedju Kijeva i zapadnih zemalja, kao i da ometu paket pomoći Medjunarodnog monetarnog fonda u vrednosti od pet milijardi dolara, poslanici bliski Medvedčuku su prošle godine uspešno podneli žalbu nereformisanom Ustavnom sudu da neutrališu nove antikorupcijske institucije.

U strahu da bi sud mogao da spreči reforme neophodne za nastavak podrške Zapada, Zelenski je suspendovao predsednika Ustavnog suda dok vlasti vode istragu protiv njega.

Mere uvedene u februaru protiv Medvedčuka sa zamrzavanjem njegove imovine i gašenjem televizijskih kanala pod njegovom kontrolom zbog navodnog širenja dezinformacija, bile su izraz frustracije Zelenskog zastalim mirovnim procesom na istoku Ukrajine, piše Fajnenšel tajms. List ukazuje na navode analitičara da su te mere možda bile i faktor iza ruskog zveckanja oružjem i nagomilavanja trupa blizu ukrajinske granice.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar