U trendu

Kuk: Vakcine koje primamo su sigurne i efikasne

BRISEL – Izvršna direktorka Evropske agencije za lekove (EMA), Emer Kuk, poručila je danas građanima EU da su vakcine koje su odbrene od strane EMA ”sigurne, efiksne i najboljeg kvaliteta”.

Ona je ponovila zaključak da ne postoji poseban rizk kod primene vakcine Astra Zeneka, ali i da se ne može definitivno odbaciti povezansot te vakcine sa retkim slučajevima stvaranj krvih ugrušaka.

”Tokom istrage primetili smo retke, ali ozbiljne poremećaje u stvaranju krvnih ugrušaka, od kojih su neki imali fatalne ishode. Zbog toga nastavljamo istragu inismo u pozciji da definitivno odbacimo povezanost vakcine i tih slučajeva”, kaže Kuk.

Emer Kuke je Evropskom parlementu podnela izveštaj u kome naglašava da je EMA do sada preporučila četiri vakcine protiv Kovid-19, a u razmatranju su još tri vakcine.

”Zeleno svetlo” za upotrebu u EU dobile su vakcine kompanija ”Fajzer i Bajontek”, ”Moderna”, ”Astra Zeneka” i ”Džoson i Džonson”, a na proceni su vakcine ”Novavaks”, ”Kjurvak” i ”Sputnik V”.

”Kada je reč o proceni ruske vakcine Sputnik V primenjujemo iste standarde kao i prilikom bilo koje druge naučne analize”, poručila je Kuk.

Ona navodi da je poslednja odobrena vakcina od strane EMA, vakcina ”Jansen” kompanije ”Džoskon i Džonson”.

”Jansen“ vakcina kompanije ”Džoson i Džoson” je pokazala efikasnost od 67 procenata u smanjenju simptomatičnih slučajeva Kovid-19. To je prva vakcina koja je odobrena u deU koja se prima u jednij dozi, a prve isporuke za EU se očekuju krajem aprila”, naglasila je Kuk.

EMA, pored vakcina, trenutno sprovodi procenu terapija zasnovanih na antitelima, što je, prema rečima Emer Kuk, obećavajući tretman protiv infekicije Kovid-19.

Izvršan direktorka EMA, zaključuje da su vakcine način za ”kontrolu pnademije”, što pokazuju i poslednje informacije iz Izraela i Velike Britanje gde se broj infekcija smanjuje usled velikog procenta vakcinisane populacije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.