U trendu

Kuleba: Lavrov ne može da sakrije antisemitizam

TEL AVIV – Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba kritikovao je šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova zbog izjave o jevrejskom poreklu nacističkog lidera Adolfa Hitlera ocenivši da to pokazuje ruski antisemitizam.

„Čak i ministar Lavrov, koji zna šta je diplomatija, ne može više da sakrije duboko ukorenjeni antisemitizam – antisemitizam koji je duboko ukorenjen među ruskom elitom“, naveo je Kuleba.

On je u video izjavi poslatoj izraelskoj televiziji Kan, a koju prenosi Tajms of Izrael, ocenio da je reč o „perverznoj logici ruske elite“.

„Priznajmo činjenicu da Rusi mrze druge narode. Oni veruju u nadmoć svoje nacije nad drugima i zato mora da se zaustave agresivni planovi i akcije ovog režima“, naveo je on.

Prema tekstu intervjua objavljenom na sajtu ruskog Ministarstva spoljnih poslova, Lavrov je, na konstataciju novinara da predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski smatra da je denacifikacija (što je Moskva odredila kao jedan od ciljeva intervencije u Ukrajini) besmislena i da je Zelenski takođe Jevrej, odgovorio: „On iznosi argument: kakav nacizam može biti kod njih ako je on Jevrejin. Možda grešim, ali Adolf Hitler je takođe imao jevrejsku krv. To apsolutno ništa ne znači. Mudri jevrejski narod kaže da su najvatreniji antisemiti obično Jevreji“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.